Настоящая дикая Африка: без чего поездка на Занзибар не будет идеальной
Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru. Toate acestea sunt Tunisia
Tunisia nu se află într-o galaxie îndepărtată, ci doar în nordul Africii, pe coasta mediteraneană. Dar să o vizitați pentru prima dată, este ca și cum pentru a intra într-un film fantastic. Fiecare clădire, fiecare beduin întâlnit și fiecare vagon de metrou suprateran cu frunze de iasomie în vestibul are puterea de a se imprima în inima ta pentru totdeauna. Sau schimbați povestea vieții.
Lumea musulmană de aici a fost îmbogățită cu aromă africană și a absorbit motive franceze. Comunitatea berberă este adiacentă celei evreiești, africanii subsaharieni trăiesc lângă italieni și maltezi. Există atât de multe lucruri familiare în jur — întrebarea „Unde am văzut asta?”, dar totuși totul este diferit, de parcă ar fi fost filmat de diferiți regizori. Marea este albastră, ca în Maldive. Soarele și temperatura aerului sunt aproape ca în Egipt. Ce altceva este interesant aici?
TUNISIA: PRIN VEDERE, PRIN MIROS, PRIN ATINGERE, PRIN GUST
CĂLĂTORIE VIZUALĂ ÎN TIMP
Pare imposibil să trasăm granițe clare în Tunisia: iată rămășițele civilizațiilor antice, iată moștenirea perioadei coloniale și aici este centrul modernității. Se împletesc ca niște fire într-un covor. Este foarte interesant de examinat acest model împreună cu programul nostru de excursii!
Ce se poate de văzut:
ruinele Cartaginei — capitala ”Țării purpurii”, Fenicia, unul dintre cele mai mari centre comerciale și maritime ale lumii antice;
cea mai mare structură defensivă din Africa de Nord este o fortăreață Ribat, în interiorul căruia se află acum un muzeu de artă islamică cu o colecție de manuscrise, țesături, produse din sticlă;
amfiteatrul din El Jem — el este la fel de mare ca cel Roman;
Muzeul Național Bardo cu o selecție uimitoare de mozaicuri romane, statui de marmură și ceramică..
POARTA CĂTRE DEȘERT
De fapt, peisajele nisipoase asemănătoare celor din „Dune”* ocupă doar 10% din suprafața Saharei. Le puteți vedea în Tunisia — într-o oază Ksar-Gilan lângă Parcul Național Jabil. Dar, pe lângă dunele schimbătoare, există și alte minuni aici:
așezarea din peștera Matmata — locuința bizară a trogloditelor;
Muntele Tembain — „cel care poate fi văzut de departe”;
ruinele vechiului fort roman Tisavar;
mlaștină sărată Schott El Jerid și lacul sărat cu același nume;
oaza de munte Shebika.
IASOMIE ȘI MĂSLINE
Uleiul de iasomie este unul dintre cele mai valoroase din parfumerie. Pentru a obține un kilogram din acest ulei, trebuie să colectați manual aproximativ 800 de mii de flori. Iasomia este nota de mijloc sigură în „Joy” de Jean Patou, unul dintre cele mai scumpe parfumuri pentru femei din lume, precum și în „Chanel 5”. Și în Tunisia, iasomia crește aproape peste tot. Bărbații singuri pot purta o crenguță înflorită în spatele urechii stângi, iar un buchet prezentat din aceste flori va însemna afecțiune romantică.
Dar nu numai florile albe delicate surprind această țară africană. Este, de asemenea Mecca Măslinilor. Aproximativ 30% din terenurile sale agricole sunt ocupate de plantații de măslini1. 1 Aici se cultivă soiuri endemice: Cetui, cu un gust bogat, intens și aromă, și Hemlali, uleiul din care este mai moale și mai versatil. Și pe capul Bon, în orașul El Huariya, vilayetul Nabul, crește cel mai vechi măslin din lumea arabă și din regiunea mediteraneană – vârsta lui este de aproximativ 2.500 de ani2.
TALASOTERAPIE
Tunisia este considerată unul dintre liderii mondiali în talasoterapie. Termenul provine din cuvintele grecești „talasa” — mare și „terapie” – tratament. Acestea sunt proceduri care utilizează apă de mare, alge, noroi terapeutic: căzi cu hidromasaj, împachetări, inhalări, sesiuni în hamam și SPA. Există mai mult de 60 de centre specializate în țară, ale căror servicii îndeplinesc standardul internațional ISO 176803.
UNDE SĂ VĂ ODIHNIȚI ÎN TUNISIA
NABUL CONFORTABIL DE PORTOCAL
Stațiunea Cape Bon este acoperită dens cu portocalul african, așa că primăvara îți poate învîrti capul, aproape ca Neroli Portofino de la Tom Ford. Iar vara, te învăluie în pace, liniște și tăcere.
Ce se poate de văzut:
Medina – orașul central este un monument istoric în toată splendoarea sa.
Una dintre cele mai vechi „piețe de vineri” tunisiene – atât de mare încât ocupă câteva blocuri. Aici se vând ceramică și covoare autentice, articole din piele, condimente și mirodenii, dulciuri… și chiar cămile.
Sidi bou Said — arată ca un oraș albastru și alb pictat pe o stâncă, înscris pe lista patrimoniului UNESCO. Străzile sale înguste, pereții albi orbitori și obloanele și ușile strălucitoare sunt fascinante..
Muzeul Etnografic Dar el-Annabi.
Muzeul muzicii arabe și mediteraneene în fostul Palat al baronului francez, artistul și muzicologul Rodolphe d’Erlanger.
Hoteluri Solo de la Join UP!™ în Nabula
RESPECTABIL HAMMAMET
Aici s-a instaurat serenitatea. Nisipul de pe plaje este fin și delicat, ca făina de migdale. Hammamet este înconjurat de plantații de citrice, rodii și curmale. Iar orașul în sine este literalmente înecat în verdeață, pentru că aici nu sunt clădiri înalte. Dar în schimb aici sunt distracții turistice pentru toți!
Ce se poate de văzut:
Grădina Zoologică Phrygia cu o suprafață de 36 de hectare.
Parcul de distracții Carthage Land – „Disneyland Tunisian”.
Vila George Sebastian, un milionar și filantrop român care s-a transformat rapid într-un centru creativ. În diferite momente, a fost vizitat de Winston Churchill, Andre Gide, Louis Armstrong, Francoise Sagan, Claudia Cardinale și Paul Klee.
Muzeul religiilor, care găzduiește o colecție de manuscrise, artefacte rituale și simbolice ale Islamului, creștinismului și iudaismului, precum și copii mici ale unor situri religioase Tunisiene proeminente — cum ar fi Moscheea Ukba și Sinagoga El Ghriba.
Hoteluri Solo de la Join UP!™ în Hammamet
🌊🧖♀️ — aici se află unul dintre cele mai populare centre de talasoterapie din Tunisia.
Hoteluri recomandate:
SOUSSE PENTRU TINERI CARE NU DOARME NICIODATĂ
Orașul portuar este mereu în mișcare. Ospitalitatea lui vine în valuri, spală oboseala, șoptește: mai încearcă o dată, mai vină și aici, mai e timp până la răsărit!
Ce se poate de văzut:
Terenul de dans în aer liber Bora-Bora.
Piețele și medinele din Sousse și Mahdia.
Cetatea Kasba. Turnul ei Khalef El Fatah este considerat cel mai vechi din Africa de Nord, iar de la o înălțime de 30 m există o priveliște uimitoare!
Portul El Kantaoui.
Privat Muzeul Casei Dar Essid.
Hoteluri Solo de la Join UP!™ în Sousse:
«Pentru că asta vreau” este un motiv perfect valabil pentru a vă răsfăța cu delicatese locale și a cumpăra ceva de care să vă amintiți!»
o cartelă SIM locală pentru a încărca stories la timp — de la 20 TND (15 Gb)
ulei de iasomie — 10-20 TND
ulei de măsline — 20-25 TND
vin de trandafir local — de la 15 TND, cele mai bune opțiuni costă 20-40 TND
dulciuri oudnin el kadhi — „urechile judecătorului”, trandafiri de aluat acoperiți cu sirop sau miere — 25-30 TND (1 kg)
brick (plăcintă) cu ton — 8-10 TND în locații frecventate de turiști
tajin este un fel de mâncare berber care își împărtășește numele cu oala în care este gătit; carne înăbușită cu condimente — 30-40 TND
sos harissa — 2-3 TND (pe borcan)
desert „Asida” — 10-15 TND
TND este moneda locală, dinarul tunisian. La momentul publicării, cursul de schimb este: 1 dolar = 3,10 TND.
«Moda vine din cetăți, iar înțelepciunea vine din pustiu.”* Și se întâlnesc în Tunisia pentru a crea ceva familiar și în același timp nou. Planificați o călătorie?»
TUNISIA CU JOIN UP!™
Plecările vor începe de la Chișinău pe 25/05/24
O selecție largă de exclusivități, printre care sunt bine-cunoscute hoteluri de lanț și, în special, NOVOSTAR și STEIGENBERGER.
Hotelurile tunisiene au taxe turistice începând de la 1 dolar pe persoană pe zi. Șezlongurile și umbrelele de pe plaje sunt contra plată.
22 de ani de muncă de succes ca operator de turism gazdă
Standarde europene de management și organizare a muncii;
o echipă profesionistă multinațională și multilingvă.
Aventura începe cu chemarea sufletului. Unde te cheamă anul acesta, în Tunisia?
1 https://www.oliveoiltimes.com/world/tunisia-land-olive-tree/62159
2 https://www.fao.org/newsroom/story/Turning-Tunisia-s-magnificent-olives-into-liquid-gold/en
3 https://www.iso.org/standard/60244.html
*”Dune” este un film american de fantezie epică. Prima parte a fost lansată în 2021, a doua în 2024. Intriga se bazează pe seria ”Cronicile Dunei” de Frank Herbert.
**Citat din „Dune” de Frank Herbert.