Bright Friday se apropie: prognoza reducerilor de la Join UP!
Ce capodopere culinare ascunde Ciprul de iarnă? Salvați denumirea bucatelor și tendințelor
Cipru păstrează încă o tradiție culinară sezonieră, așa că, chiar dacă ați fost deja aici vara, fiți gata, pentru că iarna Cipru vă va încânta cu bucate noi!
Pentru ciprioți, mâncarea este un element cheie al oricărei sărbători sau întâlniri mult așteptate. În timpul meselor oamenii își împărtășesc bucuriile și grijile, susținând-se reciproc. Iar bucătarii pur și simplu se depășesc pe ei înșiși!
Și cine a spus că iarna aici este frig și plictisitor? Am dezmințit literalmente această idee, oferindu-vă detalii mai joi. Deci:
Partea 1: Cum este vremea acolo, care sunt caracteristicile bogate și interesante ale satelor cipriote, ce arii protejate vă îndemnăm să vizitați.
Partea 2: Idei excepționale de divertisment și răspunsuri la întrebările frecvente.
ADĂUGĂM TERMENI NOI ÎN DICȚIONARUL DE CĂLĂTORIE
Ieșiți în oraș să luați masa? De fapt, este o practică obișnuită. Cu siguranță, atunci când prietenii vă invită să vizitați un nou local – nu sunteți surprinși, și probabil v-ar bucura ideea de a ieși în weekend cu cei dragi la o cafenea frumoasă sau la un restaurant elegant. În timpul călătoriilor se întâmplă același lucru, ba chiar și mai bun.
Urmăriți tendințele despre care se vorbește deja.
Gastro globetrotting11
Poate fi tradus aproximativ ca: rătăcind prin lume în căutarea noilor experiențe gastronomice. Până la urmă, mâncarea este una dintre cele mai bune modalități de a cunoaște mai bine cultura locală.
În ce măsură călătorii din generațiile zoomers și millennials se bazează pe experiențe culinare autentice atunci când aleg o destinație de călătorie? Pentru 49% este foarte important, iar pentru 44% este destul de important.1 De aici reiese, că pentru aproximativ 9 din 10 tineri turiști, mâncarea este unul dintre factorii cheie atunci când ei își aleg o destinație pentru a călători!
„Savura Mentalitate” (savourmentality)2
Un cuvânt neobișnuit care poate fi tradus ca savurarea conștientă a gustului. Specialiștii spun că aceasta poate deveni o nouă formă de conștientizare. Este vorba despre încetinirea ritmului, retrăirea fiecărei gustări atât cu corpul, cât și cu mintea. De ce este atât de popular astăzi?
- Mâncarea conștientă s-a transformat recent din îngrijirea de sine într-un alt mod de a controla ceva în viață, într-un instrument de eficiență.
- Iar când există o înlocuire a conceptelor – acest lucru devine obositor și chiar enervant.
- Într-o eră de comfort și viteză — livrare în jumătate de oră, prânz pe fugă sau fără să ridici privirea de la ecran – vrei să te oprești pentru ceva timp, pentru a savura lent, fără grabă, deliciile gastronomice.
- Studiile au arătat că savurarea conștientă a alimentelor crește circulația sângelui la creier, întărește conexiunile cognitive și emoțiile pozitive.2
Și, în general, aveți nevoie de motive pentru a savura viața?
BRUNCH TIPIC DE SÂMBĂTĂ: VERSIUNEA CIPRIOTĂ

Acele întâlniri sacre de weekend cu prietenii, prinse între micul dejun și prânz, când poți discuta despre tot ce se întâmplă în lume și nu trebuie să te uiți la ceas dacă ți se face poftă de un cocktail. Platouri tradiționale cu pâine prăjită cu avocado, cheesecake și platouri cu cașcaval… Sau poate e timpul să reîmprospătăm această tradiție și să-i dăm o notă generoasă, locală?
Iată ingredientele esențiale pentru un brunch cipriot – cu siguranță nu veți putea renunța la ele:
Halloumi — Un cașcaval semitare, făcut din lapte de oaie sau de capră, cu frunze de mentă drept conservant. Adesea este preparată la grătar. Acest cașcaval a primit statutul de DOP (Denumire de Origine Protejată) al UE în 2021.3
Lountza — Bacon maturat în vin roșu cu coriandru și afumat. Se servește prăjit, la grătar sau în sandvișuri.
Loukanika — Cârnăciori de porc țărănești, marinați în vin și uscați. Se preparau încă din epoca romană antică. Gustul este foarte diferit de cel al cârnăciorilor europeni!
La această varietate: pastă de tomate, ulei de usturoi și ierburi aromatice, pâine proaspătă cu maia.
Pourekia — plăcinte — din aluat subțire, umplute cu brânză Anari moale cu scorțișoară, presărate cu zahăr pudră.
Cafea cipriotă. Se prepară într-un briki tradițional de cupru — o cafetieră turcească ce servește 1-2 porții și este puțin îngustată în partea de sus. Se folosește o lingură generoasă de cafea pentru fiecare ceașcă și se încălzește lent pentru a crea un kaimaki — o spumă cremoasă și densă. Cafeaua poate fi glykis (dulce), metrios (medie) sau sketos (neîndulcită).
MÂNCĂRURI CIPRIOTE DESPRE CARE S-AR PUTEA SĂ NU FI AUZIT
Toată lumea știe deja despre souvlaki4 și sheftali5 a venit timpul să gustați ceva nou!
- Afelia — bucăți mici de carne de porc, marinate și fierte în vin roșu cu coriandru. Are cel mai bun gust cu bulgur sau patates antinahtes, cartofi mici prăjiți și înăbușiți în vin.
- Makaronia tou Fournou — O budincă de paste, carne tocată, sos de roșii și sos bechamel, presărată cu… scorțișoară!
- Kolokasi — Rădăcini de Taro (nu Taro-ul despre care v-ați gândit!)), fierte în sos de roșii cu țelină.
- Trahanas — O supă nutritivă, puțin acrie, preparată din lapte fermentat de capră, grâu zdrobit și cubulețe de halloumi.




ZBURĂM PENTRU A SAVURA VIAȚA ALĂTURI DE JOIN UP!
Zborurile din Chișinău sunt disponibile de trei ori pe săptămână.
Hotelurile recomandate?







Să facem o înțelegere: de îndată ce luați prânzul, începeți să căutați un tur în Cipru!
1 IBIS: How Gen Z_Y Will Travel in 2025 Raportul a fost creat de marca IBIS hotel, deținută de international Accor Hotels group, unul dintre cei mai mari operatori hotelieri din lume.
2 BOMPAS PARR: Future of Food Report 2025 Bompas & Parr — O agenție creativă din Londra care explorează viitorul alimentelor, aromelor, materialelor și experienței senzoriale.
3 European Commission registers Halloumi as a Protected Designation of Origin (PDO) Un produs cu Indicație Geografică Protejată: adică această denumire poate fi utilizată numai de producătorii care produc brânză în Cipru și respectă metodele tradiționale de producție.
4
4 Souvlakia — Bucăți mici de carne la grătar pe frigărui. Servite în pita cu roșii, castraveți, varză, ceapă, pătrunjel și suc de lămâie.
5 Sheftalies — Rulouri din carne de porc cu ceapă, pătrunjel, chimen și scorțișoară, învelite în coajă.