La mulți ani și Crăciun fericit!
Budincă cu miere aurită și un cocktail la cel mai înalt lounge bar din lume. Ghidul gastronomic din Dubai
Când credeți că papilele gustative s-au săturat, rezervați o excursie în Dubai cu Join UP! La urma urmei, acesta este orașul experiențelor WOW, inclusiv gastronomice. Priviți doar aceste titluri și realizări din raportul anual¹.
- Clasat pe locul 4 în topul destinațiilor gastroturistice de către TripAdvisor 2022 Travelers` Choice Awards.
- 13.000 de localuri, ceea ce plasează Dubaiul în topul orașelor în ceea ce privește restaurantele pe cap de locuitor.
- 16 din 50 din cele mai bune restaurante din Orientul Mijlociu și Africa de Nord se află în Dubai. Dintre acestea, 6 se află în top 10.
- Bucătarii și restauratorii din oraș au fost premiați în 5 din cele 7 categorii ale Academiei The World’s 50 Best Restaurants din 2022.
- Dubai este primul oraș din regiune care are un ghid Michelin separat.
- Aici se află 80 % din toate restaurantele de lux din Emiratele Arabe Unite.
Ei bine, cifrele sună cu siguranță convingătoare, dar acesta este un caz în care trebuie să-l încercați personal pentru a fi siguri. De aceea, vă invităm să faceți o excursie WOW-gastropub în Dubai. Este timpul să vă împliniți visele gastronomice. Iar noi avem totul pregătit pentru asta.
DUBAI CU JOIN UP!
- Zboruri directe din Chișinău spre Dubai în zilele de marți, vineri. De asemenea, puteți rezerva deja UAE pentru vară! Din aprilie zburăm o dată pe săptămână – în zilele de joi.
- Excursii Wow, astfel încât emoțiile splendide din vacanță să vă încălzească mult timp după întoarcere.
- O gamă imensă de hoteluri pentru toate gusturile.
Vă recomandăm:
|
|
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE GASTROCULTURA DIN EMIRATE
Bucătăria autentică din Emiratele Arabe Unite a evoluat din tradițiile sătenilor pescari, ale beduinilor din deșert și ale fermierilor. Cu toții au introdus alimente care stau și astăzi la baza bucătăriei locale:
pescarii – pește și fructe de mare;
beduinii – păsări de curte, carne de capră, lapte de cămilă, cereale;
fermieri – curmale.
Încă din cele mai vechi timpuri, Emiratele Arabe Unite au dezvoltat moduri speciale de pregătire a mâncărurilor. De exemplu, zarb – o tehnică autentică de grătar a beduinilor din deșert, când carnea era coaptă într-un cuptor special pe cărbuni sub un strat de nisip; sau malekh – sărarea peștelui și a fructelor de mare.
Dar încă din secolul al V-lea, Emiratele au devenit ceea ce numim acum un creuzet de culturi. Pescarii și scafandrii de perle s-au adunat pe coastă, iar satele și portul au devenit unul dintre principalele refugii pentru comercianții din India, Turcia, Marea Mediterană și țările arabe de pe Drumul mirodeniilor și Drumul mătăsii. Și toți aceștia și-au adus aici tradițiile culinare, care au influențat foarte mult formarea bucătăriei emirateze. Iar acum aceste procese continuă. Și cum ar putea fi altfel, dacă în Dubai trăiesc reprezentanți a aproximativ 200 de culturi diferite! Prin urmare, este dificil să găsești un astfel de mix gastronomic ca aici oriunde altundeva pe Pământ.
Trei elemente fără de care este greu de imaginat gastronomia Emiratelor Arabe Unite:
ghee – unt purificat originar din India;
besar – un amestec tradițional de condimente din chimen, piper negru, cardamom, scorțișoară, piper roșu și turmeric;
cafea arabă cu curmale.
Ghee topit cu bezar este un ingredient obligatoriu în multe preparate locale.
UN MUST-TRY ÎN DUBAI
Bucătăria autentică din Emiratele Arabe Unite este un fel de exotism în cosmopolitul Dubai. Nu toți cei care locuiesc acolo au gustat-o vreodată. Dar oare nu mergem acolo pentru o astfel de experiență gastro-experiențială unică?
Join UP! a pregătit topul mâncărurilor tradiționale care ar trebui să se regăsească pe lista de verificare a unui gurmand adevărat.
- Balalit – paste dulci cu ou, scorțișoară, cardamom, șofran, flori de portocal sau apă de trandafiri. Se servește cald la micul dejun sau rece ca desert.
- Chabab – sunt pâini plate care seamănă cu clătitele americane. Adesea servite cu brânză chami sărată, asemănătoare cu brânza de vaci, sirop de curmale sau miere.
- Khamir – Aceasta poate fi cea mai moale pâine pe care o veți gusta vreodată. În loc de zahăr, în aluat se adaugă curmale, iar pentru condimente se adaugă fenicul, cardamom și șofran.
- Dango – năut fiert cu condimente – perfect sățioasă, motiv pentru care acest fel de mâncare se afla întotdeauna în meniul de camping al arabilor atunci când călătoreau în deșert.
- Haris – terci de ovăz care trebuie fiert timp de 3 ore, cu carne (cel mai adesea de pasăre) și ghee. Haris se prepară adesea pentru festivaluri și ceremonii.
- Samak Mashwi – pește copt în cuptor de lut. Se servește cu marinată de curmale.
- Sarid – carne de miel înăbușită cu cartofi și legume. Potrivit legendei, este mâncarea preferată a Profetului Mahomed.
- Ouzi – orez cu carne de vită și condimente.
- Machbus – carne sau creveți fierți în mirodenii, cu fructe uscate de lămâie (lumi), orez și legume.
- Lokma – gogoși cu cardamom și șofran gătite în frigider cu sirop de curmale.
- Asida – budincă de dovleac cu mirodenii, apă de trandafiri și nuci.
- Basis – biscuiți din pastă de curmale cu nuci și mirodenii.
- Karak – ceai negru cu lapte, cardamom și șofran.
Unde să încerci toate acestea? Salvați restaurantele din recomandarea Departamentului de Turism din Dubai:
- Aseelah – restaurant fine-dining la Radisson Blu Hotel (Baniyas Road, Deira).
- Logma – o cafenea în incinta Dubai Mall. O opțiune excelentă pentru a combina cumpărăturile cu o nouă experiență gastronomică (Fashion Avenue, Dubai Mall, L3).
- Al Fanar Restaurant & Cafe – un lanț de restaurante populare cu o gamă largă de mâncăruri (4 locații în Dubai, căutați-le în diferite părți ale orașului).
- Siraj – oferă o abordare modernă a bucătăriei tradiționale și este locul în care trebuie să încercați desertul sub forma unei budinci decorate cu miere aurită (Souk Al Bahar, primul etaj).
- Saba’a – seara, acesta este locul unde trebuie să mergeți pentru o cină tradițională la grătar sau cu fructe de mare (Al Seef Heritage Hotel, Umm Hurairah 1).
- Al Khayma Heritage – este ideal pentru adepții noii tendințe gastrotehnice „farm-to-table” (folosind doar ingrediente proaspete cultivate în ferme locale). ( 79 Al Mussallah St.)
- SMAT – o recomandare de top pentru mic dejunuri autentice ( Design District, Building 10).
ITINERAR GASTRONOMIC LA DUBAI DE LA JOIN UP!
Prestigiosul Ghid Michelin a recunoscut Dubaiul ca fiind centrul gastronomic de excepție al lumii. Și pe bună dreptate! Pentru că aici se întâlnesc experimente inovatoare de arome, ingrediente secrete, rețete autentice de lungă durată și meniuri creative – toate cu un efect WOW. Unde să mergeți pentru asta? Opțiunile sunt variate, alegerea vă aparține.
- 87 de restaurante din Dubai din Ghidul Michelin
- Restaurantul subacvatic Ossiano, unde se află Grégoire Berger, cel mai tânăr și singurul bucătar din țară, care a fost recunoscut de cinci ori la rând drept unul dintre cei mai buni 100 de bucătari de pe planetă.
- Cirque de Cuisine в Atlantis, The Palm – principalul eveniment gastronomic al hotelului, organizat o dată pe sezon, care vă permite să degustați într-un singur loc fel de mâncare din restaurantele conceptuale ale resortului: Nobu, Bread Street Kitchen, Hakkasan, Seafire, En Fuego.
- „Zbor culinar” la Burj Al Arab – hotelul este renumit pentru restaurantele sale cool și oferă posibilitatea de a vizita 5 într-o singură seară: începeți cu aperitive la Skyview Bar și Al Muntaha, continuați cu mâncăruri la Scape și Nathan Outlaw și serviți desertul la Sahn Eddar.
- Cel mai înalt lounge din lume la Burj Khalifa – 585 de metri deasupra solului.
- Turul misterios Dine Around Dubai, realizat de celebrul gastropublogger de la Foodiva, Samantha Wood.
- Queens Grill – un restaurant cu tematică din 1969, aflat la bordul navei istorice Queen Elizabeth 2.
- Sonara Camp chiar în mijlocul deșertului.
- Programe culturale și gastronomice de la Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU).
- Time Out Market Dubai, unde puteți savura mâncăruri de la 17 dintre cei mai renumiți bucătari din lume.
- Dubai Spice Souk cu numeroase puncte de vânzare care oferă alimente locale, condimente, fructe uscate și ceaiuri artizanale.
De asemenea, Dubaiul găzduiește în mod regulat o varietate de evenimente gastronomice. Iar noi am găsit câteva motive savuroase pentru a rezerva un circuit în Dubai încă din această lună:
Festivalul stridiilor din Golful Dibba (18-25 februarie) – stridiile din acest golf sunt renumite în întreaga lume pentru dimensiunile lor mari, carnea, suculența și aroma marină bogată. Dar ele nu sunt singurele din meniul evenimentului. Oferte speciale de la restaurante, produse ale fermelor locale, concursuri culinare, fapte interesante despre creșterea stridiilor… Și asta nu este tot ce îi așteaptă pe oaspeții festivalului.
Taste of Dubai (23-25 februarie) – un weekend de vis pentru gurmanzi, cu restaurante de top, degustări, cursuri de măiestrie culinară și muzică live.
Descoperiți aromele WOW din Dubai cu Join UP!