Agenți

Wine Tasting Tour în Turcia – despachetarea Box of Impressions⁶ din Antalya

O seară în Antalya își poate lăsa amprenta în amintirile tale pentru apusul său spectaculos peste mare, zgomotul bazarurilor colorate, cântecul muezinilor dar și pentru notele fructate ale muscatului Bornova, confortul grădinii restaurantului Casa Sur și poveștile din spatele fiecărui pahar, care dezvăluie o altă latură a Turciei – meșteșugărească și enogastronomică1. Și asta este deja ceva nou și interesant, nu-i așa? Aveți nevoie de detalii? Bineînțeles că ne-am pregătit!

Desfacem, adică deschidem cutia noastră Box of Impressions și vă invităm să cunoașteți cultura vinului turcesc!

CE ÎNSEAMNĂ WINE TASTING7 TOUR ÎN ANTALYA ALĂTURI DE JOIN UP!™

Deși Turcia este o țară predominant musulmană, tradiția vinificației datează aici de mai bine de 6.000 de ani, iar rădăcinile sale datează din vremea hitiților, liicenilor și frigienilor. Un început interesant, nu-i așa? Și iată câteva fapte mai neașteptate pentru dvs.:

  • Turcia este una dintre primele cinci țări din lume cu cea mai mare suprafață de podgorii3, deși doar o mică parte din recoltă este utilizată pentru fabricarea vinului; cea mai mare parte este utilizată ca struguri de masă și stafide.
  • Există mai mult de 800 de soiuri de struguri autohtone2 în țară, iar vinul este produs din mai mult de 30 dintre ele. Cele mai cunoscute exemple sunt Kalecik Karasy, Bogazkere, Narinche. Dar există și cele super rare, de exemplu, Patkara, care crește doar într-o singură podgorie pe versanții munților deasupra or. Mersin.
  • Vinurile turcești câștigă, în mod regulat, diverse premii la concursuri internaționale, dar rămân puțin cunoscute pe piața globală.

Am decis că e momentul să remediem situația și am adăugat o degustare de vinuri locale la „Cutia noastră cu impresii” pentru a vă prezenta o nouă latură a Turciei și a vă oferi oportunitatea de a vă simți puțin mai speciali. Câți dintre prietenii dvs. au încercat vinurile turcești?!

Așadar, excursia noastră Wine Tasting Tour include:

  • degustarea a 5 vinuri de la patru producători autohtoni;
  • cina cu o varietate de bucate, care ajută la dezvăluirea gustului și aromei băuturii;
  • o prelegere a unui somelier profesionist.

Această excursie este disponibilă pentru oaspeții din regiunile Belek și Antalya.

Prețul: începe de la 115 euro.

LOCAȚIA VINULUI – CASA SUR

Imaginați-vă o cină atmosferică în mijlocul unei grădini botanice înconjurată de ziduri de piatră milenare, lumină caldă a ghirlandelor stradale și decorațiuni elegante în stil boho. Exact această atmosferă o veți savura la Casa Sur! Acesta este un hotel de tip boutique cu mai multe camere și iată câteva lucruri interesante pe care trebuie să le cunoașteți despre el:

  • Hotelul este situat chiar în spatele zidurilor antice ale orașului vechi Kaleici.
  • Pe vremuri, această casă a fost reședința și galeria celebrului artist turc Muhittin Selamet, așa că nu din întâmplare în fiecare colț de aici se simte estetica și o aură creative.
  • Parte a teritoriului este ocupată de o grădină botanică cu mandarine, portocali și chiar banane, ale căror fructe sunt folosite pentru a pregăti mese și băuturi în restaurantul local.

Atmosfera deja impresionează, și asta fără ca să vedeți măcar lista de vinuri. O, aici găsiți doar stele!

CE ESTE ÎN PAHARE

Muscat Bornova de la 7 Bilgeler
Bilge Yamen, fondatorul unei crame din apropierea Efesului antic, a decis să combine vinificația organică modernă cu filosofia gânditorilor antici. De aceea și-a numit vinăria „șapte înțelepți”, iar vinurile sale poartă numele filozofilor care au trăit în Efes, Milet și Priene cu mai bine de 2,5 mii de ani în urmă.

Terroir-ul local s-a dovedit a fi ideal pentru cultivarea strugurilor, în special a soiurilor autohtone: Muscat Bornova, Karasakyz, Narinche și Kalechik Karasi. Iar producția a fost special concepută astfel încât boabele să fie transportate de-a lungul benzilor transportoare direct în rezervoarele de fermentare, fără utilizarea pompelor, pentru a asigura cea mai delicată prelucrare a fructelor. Și iată rezultatul: din anul 2020 până în anul 2023, 7 vinuri Bilgeler au primit 10 premii internaționale IWSC4.

Un fapt interesant: 7 Bilgeler face parte din comunitatea Cittaslow Friends și este un ambasador al filosofiei Cittaslow5 în Turcia.

Emir și Supernova de la HUS

HUS este o cramă de familie, fondată în anul 2018 în localitatea Urla (lângă Izmir) de Ceylan Erterer și soțul ei chilian, Juan Pablo Diaz Leon. Filosofia HUS este „terroir într-un pahar”, adică vinificație ecologică, intervenție minimă în procese și restaurarea soiurilor locale, de exemplu, Carignan și Alicante. Aceste două soiuri de struguri sunt cultivate în această zonă de zeci de ani, dar acum sunt practic pe cale de dispariție. Și aceste soiuri au fost alese de HUS pentru a fi combinate la crearea vinului Supernova din paharul dvs.. Apropo, în anul 2023 au primit Premiul Sommelier Selection.

Iar Emir de la HUS, pe care îl veți degusta, a primit trei premii la Turkish Wine Challenge anul acesta, iar în 2019 – o medalie de bronz la una dintre cele mai prestigioase competiții mondiale, Decanter8.

Un fapt interesant: În anul 2025, restaurantul vinăriei HUS a fost inclus în lista de recomandări a Ghidului Michelin9. Așadar, în atenția gurmanzilor, iată un alt loc pentru lista voastră de dorințe turcești.

Kalecik Karasi de la Vinăria Suvla

Suvla este una dintre cele mai vibrante vinării din Turcia, situată în Echabat, vis-a-vis de legendarul Troia din Peninsula istorică Gallipoli. Soții Pinar și Selim Ellialti au plantat primele vițe de vie în 2003 și s-au concentrat pe viticultura organică. Astăzi, Suvla este formată din peste 100 de hectare de plantații cu 15 soiuri de struguri, inclusiv karasak local, Kinaly Yapinjak, Kalecik Karasi.

Vinăria a primit deja aproximativ 750 de premii la concursuri internaționale. Și iată câteva dintre cele mai recente: Best Winery in the Balkans (2020–2025), Mundus Vini 2025 и IWSC 202510.

Acikara de la Lykia

Podgoriile Lykia cresc în regiunea muntoasă Elmali, la o altitudine de peste 1.000 de metri, ceea ce reprezintă unul dintre semnele distinctive ale acestei crame. Iar cealaltă este filosofia fondatorilor săi, fraților Cetinkaya, și anume păstrarea moștenirii viticole locale și a viticulturii organice. Au dedicat 16 ani căutând soiul indigen străvechi Acikara și, ca urmare, au restaurat vița de vie veche, carea avea aproximativ 200 de ani. Din acest soi au creat un vin care a primit 94 de puncte de la Expertul Master of Wine Sarah Abbott și a câștigat printre 300 de vinuri turcești într-o degustare oarbă11. Iar acum îl puteți savura și dvs.!

Nu știm cum e la voi, dar noi ne-am cam îmbătat chiar și din cauza unei asemenea concentrări de branduri locale cool la o singură masă. Dar v-am promis vinuri stelare și impresii vii – savurați-le!

Adăugați Turcia pe harta regiunilor dvs. viticole preferate și haideți să descoperim noi arome din “Box of Impressions” de la Join UP!™

Abia așteptăm să aflăm care vin va deveni preferatul dvs..


1 arta combinării vinurilor și a altor băuturi alcoolice cu bucate culinare
2 un soi de origine locală care nu a fost importat din alte țări, dar a fost cultivat într-o anumită zonă pentru o lungă perioadă de timp
3 researchgate.net
4 Concurs internațional de vinuri și băuturi alcoolice tari concurs de vinuri
5 Cittaslow — este o mișcare internațională care a luat naștere în Italia în 1999 ca o continuare a filozofiei slow living și slow food. Ideea lui este de a trăi calm, lent, cu respect pentru natură, cultură, tradiții locale și calitatea vieții
6 aici și în cele ce urmează în text din engleză “Cutia impresiilor”
7 aici și în cele ce urmează în text din engleză “Tur de degustare a vinurilor”
8 huswines.com
9 guide.michelin.com
10 instagram.com
11 likyasarap.com