Клиенты меняются, а с ними и правила игры. Как исследовать свою аудиторию, чтобы туры продавались легко?
Expedițiile gastronomice sunt o tendință îndrăgită de gurmanzi
Trebuie să recunoașteți că, la fiecare episod din „Cineva, hrăniți-l pe Phil!” de pe Netflix sau „Gordon Ramsay: Necunoscutul” de la National Geographic, vă doriți tot mai mult să fiți în locul eroilor. Să căutați delicii locale și tehnici culinare mai puțin cunoscute, să încercați preparate și produse despre care nu ați auzit niciodată, să vă plimbați printre rândurile piețelor pline de culoare, să interacționați cu bucătarii și meșterii, să descoperiți secretele producerii băuturilor, pregătirii dulciurilor sau brânzeturilor din întreaga lume. Nu doar dvs. aveți astfel de dorințe!
- Aproape fiecare a cincea persoană călătorește special în căutarea noilor restaurante sau experiențe culinare3.
Am povestit despre acest lucru în materialul nostru anterior, unde am început să explorăm tendințele moderne ale turismului gastronomic. Iată și câteva statistici interesante pentru dvs.:
- În 2023, mai mult de jumătate dintre călători din întreaga lume au menționat vizitarea restaurantelor locale ca fiind experiența lor gastronomică preferată. Urmează în popularitate festivalurile gastronomice (46%), excursiile gastronomice locale (41%) și degustările de vinuri (39%)1.
Ce înseamnă acest fapt? Înseamnă că expedițiile gastronomice sunt în vogă! Prin urmare, împreună cu partenerii ne-am asigurat că turiștii noștri pot trăi această experiență aproape la fiecare destinație
Tanzania
Zanzibar este numit și insula condimentelor, așa că, exploararea condimentelor locale este un must4 pentru toți gurmanzii. Aici vă va fi de folos turul nostru pe plantație. Veți vedea cum crește cardamomul, piperul negru, vanilia, citronela, turmericul, nucșoara și cuișoarele, veți adulmeca adevărata aromă de scorțișoară (la noi adesea se vinde cassia sub denumirea dată), veți încerca condimente și fructe tropicale și, cu siguranță, veți lua acasă un set de condimente pentru orice bucate.
Sri Lanka
Să vizitați Sri Lanka și sa nu gustați ceaiul Ceylon este o adevărată crimă. De altfel, valabil și dacă nu vizitați plantațiile de ceai din zona montană Nuwara-Eliya, care este una dintre cele mai renumite regiuni de ceai. Aici puteți urmări în detaliu fiecare etapă a procesului: de la frunza Camellia Sinensis la băutura delicioasă cu o aromă plăcut acidulată.
Ce spuneți de Stilt fishing (pescuitul pe picioroange)? Deja această metodă tradițională de pescuit a devenit o parte importantă a patrimoniului cultural din Sri Lanka. Arată extrem de romantic și instagramabil, însă se spune că este nevoie de un simț extraordinar al echilibrului pentru a rămâne pe aceste picioroange în timpul valurilor și vântului. De obicei, Stilt fishing se practică în sate autentice, iar acest lucru vă dă ocazia să socializați cu localnicii în timpul pescuitului, să vă încercați norocul și, desigur, să vă gătiți captura like a local 2.
Creta
Creta a fost desemnată Regiunea Gastronomică a Europei pentru anul 2026, întrucât cultura gastronomică este foarte bine dezvoltată.
Ce surprize îi așteaptă pe gurmanzii noștri pe insulă?
- Explorare gastronomică în satul pitoresc Anogia. Programul include: prepararea brânzei tradiționale din lapte proaspăt muls chiar de dvs., un prânz delicios și ateliere de meșteșuguri autentice.
- Degustare de ulei de măsline. Uleiul de măsline este unul dintre cele mai importante simboluri gastronomice ale Cretei. Acesta nu este folosit doar în bucătărie, ci și în ritualuri și în timpul festivalurilor. Practic fiecare oraș mare are un muzeu dedicat acestui produs, nemaivorbind de numeroasele ateliere artizanale cu excursii și degustări!
Cipru
Cu siguranță, gurmanzii și pasionații de gastronomie vor avea ce savura pe insula Creta (în adevăratul sens al cuvântului).
Notați pe lista de verificare::
Porniți într-o aventură pe unul dintre cele 7 trasee ale vinului din țară și savurați un vin legendar – Commandaria, cel mai vechi vin din lume care încă se produce. Acesta a fost numit de Richard Inimă de Leu „vinul regilor și regele vinurilor”.
Savurați dulceața de trandafiri în Agros, un sat pitoresc, unde de peste 70 de ani funcționează o fabrică ce produce o gamă variată de delicii din aceste flori parfumate. În plus, această regiune este renumită pentru delicatesele sale din carne, marinate în vin local și afumate cu grijă.
Răsfațăți-vă cu tradiționalul loukoum Lefkara delights în satul montan Lefkara, renumit pentru meșterii și artizanii săi. De altfel, cu un secol în urmă, acest loukoum local a câștigat un premiu la Expoziția Regală din Marea Britanie.
Pregătiți cu propriile mâini pâine tradițională, halloumi, plăcintă cu măsline sau chiar kleftiko – un preparat local din carne – în cadrul unui atelier interactiv organizat la Muzeul Bucătăriei Cipriote.
Oh, pare că apetitul cuiva s-a trezit serios! E timpul să planificați o expediție gastronomică cu Join UP!™.
1 https://discover.hotelbeds.com/resources/insight/2024-travel-trends-luxury-culinary-tourism
2 din eng. Ca un localnic
3 https://stories.hilton.com/2025trends/foodies
4 din eng. must – obligatoriu