Agenți

Noutățile fierbinți: fenomenul ciocolatei, misterul aeroporturilor, spațiul cosmic

De ce în așteptarea zborului, oamenii se comportă ca personajele unui sitcom?! Chiar suntem pe cale să consumăm toate rezervele mondiale de fistic și se va deschide oare în sfârșit Marele Muzeu Egiptean? Află mai multe.

ACTUALIZĂRI ÎN EGIPT

După 15 iunie, Marele Muzeu Egiptean va fi închis temporar pentru a fi pregătit temeinic de marea deschidere. Această ceremonie grandioasă și mult așteptată este programată pentru data de 3 iulie 2025.

Pentru a afla mai multe detalii, accesează acesti.

Între timp, mișcarea pe platoul Giza a fost reorganizată:

  • Pentru a reduce blocajele de trafic, în locul intrării istorice din apropierea hotelului Marriott Mena House, a fost deschis unul nou: de pe autostrada Fayum, la sud de complexul piramidal.
  • Mașinile private și autobuzele turistice ale companiei nu mai intră pe platou. Acum autobuzele electrice circulă aici la fiecare cinci minute.

Chiar în prima zi de funcționare în acest mod, platoul a fost vizitat de 14 mii de turiști, ceea ce reprezintă cu 18% mai mult decât în ziua precedentă și cu 68% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru a afla mai multe detalii, accesează acesti.

ANTALYA TE ÎNCÂNTĂ ÎNTR-UN NOU MOD: MAI MULT SPAȚIU ȘI SENZAȚII OLFACTIVE CU TOTUL NOI

De acum înainte, Aeroportul Antalya este capabil să găzduiască până la 65 de milioane de pasageri pe an — etapa de renovare și extindere, care a durat trei ani – s-a sfârșit.

Suprafața terminalelor s-a dublat practit: T2 internațional ocupă acum 225 mii m², iar cel intern — 75 mii m². Acum există mai multe locuri de parcare pentru aeronave și hangare pentru întreținere. Au apărut trei zone lounge de niveluri diferite, toate cu acces direct la un magazin duty-free separat. Împreună cu magazinele și restaurantele prezente, spațiul de lounge ocupa o suprafață de aproape trei ori mai mare în comparație cu cea precedentă. La momentul actual în aeroport sunt 28 de restaurante și cafenele, prin urmare, ospitalitatea turcească poate fi simțită încă din primul minut de sosire.

Delicatețea scenei culinare locale a fost prezentată prin proiectul gastronomic Taste of Anatolia — o abordare modernă a mâncărurilor tradiționale regionale, creat cu implicarea lui Omar Akkor. Este un celebru bucătar care a călătorit prin Turcia timp de 25 de ani, cercetând tradițiile culinare locale și a scris peste 25 de cărți și 200 de articole despre acestea.1

Pentru a afla mai multe detalii, accesează acesti.

FENOMENUL EXCENTRICITĂȚII ÎN AEROPORTURI

Călătorii experimentați cunosc multe secrete. Ei cu siguranță știu cum să împăturească atent tricourile în rulouri și să aranjeze rochiile din șifon și cămășile de mătase cu hârtie translucidă pentru a împiedica șifonarea acestora. Și totuși, ajungând la aeroport, încep adesea să se comporte ciudat – chiar dacă au în spate zeci de zboruri.

Puteai vedea bărbați aranjați în costume la dungă, care alergau prin holuri cu cravata dată peste umeri… cum cineva servește pahar după pahar în zori de zi într-un food court… cum cineva speră că de data aceasta va putea transporta trei bagaje de mână, o geantă cosmetică de dimensiuni mari sau o sticlă de apă minerală. Și cadrul nu va reacționa la catarama curelei și la chei, iar oamenii din jur nu vor avea nimic împotriva volumului maxim pe tableta ta. De ce se întâmplă aceste lucruri?

La Universitatea din Leeds, Marea Britanie, acest fenomen a fost comparat cu succes cu ceea ce irlandezii și fanii mitologiei celtice numesc áit caol (se pronunță ait kil) — un loc subtil unde dispar hotarele dintre lumi. Într-un loc subtil, parcă suntem blocați în tranziție: în cazul nostru, de la viața noastră obișnuită la viitorul dorit. Atenția este îndreptată acolo, spre destinație, și ceea ce se întâmplă aici și acum devine neimportant, cumva ireal. Fapt, care denotă că regulile obișnuite nu mai sunt aplicabile. Acesta este și motivul pentru care oamenii sunt atât de deranjați atunci când trebuie să aștepte un zbor— este ca și cum ai rămâne blocat într-un lift care trebuia să te ducă la o petrecere pe un zgârâie nori.

Mai multe detalii aici.

VIZITAREA UNUI SUPERMARKET – O EXPERIENȚĂ CULTURALĂ?

Este ciudat să formulăm așa, dar shopping-ul a devenit la modă. Tot mai mulți turiști, după excursiile clasice, nu merg la supermarket doar pentru a cumpăra o sticlă de apă și o bară proteică, ci explorează rafturile de acolo: analizează mărcile necunoscute, gustările neobișnuite, procură ceva nou pentru a gusta și în calitate de suvenir.

Un asemenea interes, este provocat în prezent, în mare parte de TikTok: Unii utilizatori filmează acum cu entuziasm recenzii video ale vitrinelor frumoase cu ambalaje amuzante și degustă mâncăruri delicioase, după care mii de urmăritori merg acolo la cumpărături. Exact așa s-a întâmplat și cu ciocolata Dubai: După un videoclip de pe TikTok care a adunat peste 124 de milioane de vizualizări și aproape 7 milioane de aprecieri, deliciul a atins asemenea culmi de popularitate încât, potrivit Financial Times, – va puteți imagina! – ar putea cauza un deficit de fistic la nivel global.2

Un alt studiu recent a constatat că:

  • Sucursalele spaniole ale Carrefour au devenit unele dintre cele mai populare supermarketuri din lume — fiecare locație generează aproximativ 1.900 de interogări de căutare pe lună.
  • Printre primele cinci centre comerciale cele mai populare din lume s-au numărat și restaurantele Thai 7-Eleven – acestea au devenit virale pe Instagram datorită preparatelor gata preparate: în special, pad kra pao (carne tocată asezonată cu chili, usturoi, sos de soia și busuioc) și curry verde.

Mai multe detalii aici.

KATY PERRY ÎN SPAȚIUL COSMIC

Indiferent de cât de multe dezbateri există la acest capitol, s-a întâmplat! Pe 14 aprilie a avut loc al 11-lea zbor suborbital al Blue Origin ns-31. Suborbital este atunci când racheta se ridică peste 100 km, la limita condiționată cu spațiul — linia Karman. Acolo puteți simți deja lipsa de greutate și puteți vedea curbura Pământului.

Șase pasageri au petrecut 10 minute și 21 de secunde la bord.3 A fost primul echipaj format exclusiv din femei de la intrarea primei femei pe orbită, în anul 1963.

Mai multe detalii aici.

Printre echipa aleasă s-a numărat Katy Perry, o artistă muzicală cu peste 115 miliarde de streamuri și una dintre artiștii cu vânzări record4 (spuneți că sunteți milenial, fără a pronunța este cuvânt). În timpul zborului ea a cântat «What a Wonderful World»* — și asta sună ca un simbol puternic al oportunităților care ni se deschid astăzi. Zborul spațial comercial este doar una dintr-o serie de știri, nefiind prima pe listă.Să fie acesta un simbol pentru voi: că până și cele mai îndrăznețe vise devin realitate.


1 gastromasa.com
2 nypost.com
3 en.wikipedia.org
4 blueorigin.com
* Din engleză. Ce lume minunată, titlul unei melodii de success, înregistrate pentru prima dată de Louis Armstrong în 1967