Agenți

Ce mai e nou: destinații pentru workation, travel cringe, descoperirea secolului

Selecția noastră de noutăți vine deja cu vibe-ul lunii aprilie: doriți să vă pregătiți garderoba pentru mare și să romantizați momentele cotidiene, sau să compilați în secret, în jurnalul imaginar, un „top al celor mai jenante situații din călătorii”. Inspirați-vă, uimiți-vă, râdeți și luați aminte: noile istorii încep chiar de la pragul ușii, trebuie doar să faceți un pas.

EGIPT – LEAGĂNUL CIVILIZAȚIEI

Este ca și cum ai călca pe urmele lui Indiana Jones! Ascultați aici…

În anul 1923 Howard Carter a făcut una dintre cele mai senzaționale descoperiri din egiptologie: a descoperit mormântul lui Tutankhamon. A avut nevoie de aproximativ trei luni pentru a descrie descoperirile locale – atât de multe artefacte erau în interior! În camera centrală se afla un sarcofag, în interior un sicriu din aur pur, iar acolo – mumia faraonului. De fapt, prima mumie egipteană, care a ajuns în zilele noastre în starea sa inițială perfectă.

Au trecut mai bine de o sută de ani, iar descoperiri de o asemenea amploare nu au mai fost. Abia în anul 2025, arheologul Piers Litherland, în vârstă de 68 de ani, a continuat săpăturile lângă stâncile de la sud de Valea Regilor – și a găsit acolo o scară care l-a condus la mormântul faraonului Thutmose al II-lea, predecesorul și soțul celebrei Hatshepsut. Locul de înmormântare al acestui faraon a fost căutat fără niciun rezultat timp de aproximativ un secol. Iar această descoperire ar putea da peste cap viziunea asupra dezvoltării necropolelor, deoarece mormântul se dovedește a fi mai vechi decât însăși Valea Regilor.

Mai multe aici.

ȚĂRILE LIDER PE PINTEREST

Cercetătorii au analizat mai mult de 20 de mii de panouri pe Pinterest pentru a afla: la ce țări visează cel mai mult utilizatorii rețelelor de socializare în anul 2025 Locul întâi în topul celor mai populare țări de pe moodboarduri a fost ocupat de Franța, iar iată ce alte țări cunoscute turiștilor Join UP!™ au intrat în top 10: Grecia, Spania, Thailanda și Indonezia.

Mai multe aici.

UNDE SE ADUNĂ NOMAZII DIGITALI

Știm, știm, așa merg turiștii în vacanță, iar apoi, hop! își stabilesc baza pentru workation* mai aproape de mare și de atmosfera de stațiune.

Așadar, lucrătorii la distanță și freelancerii „păsărele libere” își fac bagajele- Asia de Sud-Est se află în vârful popularității, potrivit unui nou studiu. Și nu vorbim despre Bali! Cercetătorii au analizat salariile medii, ratele de angajare, costul vieții, disponibilitatea spațiilor de co-working și viteza Wi-Fi pentru a evalua fiecare destinație. Cel mai popular loc s-a dovedit a fi Bangkok (Thailanda), iar printre cele mai bune opțiuni s-au numărat Hanoi (Vietnam), Jakarta (Indonezia) și Abu Dhabi (E.A.U.).

Printful a analizat, de asemenea, care sunt țările în care se înregistrează cea mai mare creștere a cererii de lucru de la distanță. Sri Lanka și Grecia s-au numărat printre lideri: numărul cererilor din aceste țări a crescut cu 100% și, respectiv, 84%.

Mai multe aici.

Însă, Digital Nomad Visa Index are o altă viziune asupra hărții posibilităților. În cadrul studiului, acestea s-au bazat pe impozite, perioada de reducere a impozitelor după mutare, venitul minim, costul vieții, starea sistemului medical și atractivitatea țării pentru turiști. După astfel de criterii, topul a fost condus de Spania, E.A.U. și Muntenegru.

Mai multe aici.

AȚI ANALIZAT… TREVEL CRINGE-UL?**

Cu cât generația devine mai capabilă financiar, cu atât formează mai activ propriile standarde: ce este acceptabil și cool, iar ce nu este ok. Zoomerii au acum între 13 și 28 de ani și au întocmit deja o listă a lucrurilor care îi irită, îi surprind și îi deranjează în călătorii. Vă prezentăm o parte din noul sondaj global – unele dintre puncte provoacă automat imagini ale ochilor răsuciți ai unui adolescent nemulțumit, iar altele te fac și pe tine să crezi așa.

Ce îi derutează cel mai des pe tinerii călători:

  • Travel influencerii – se pare că fiecare are două sau trei conturi care sunt deopotrivă enervante și atrăgătoare. Parcă vrem să ne dezabonăm… dar, din anumite motive, continuăm să le vizualizăm poveștile.
  • Îmbrăcămintea nepotrivită pentru cultura locală.
  • Despărțiri dramatice în aeroport.
  • Flip-flops!
  • Suveniruri turistice banale (aceleași tricouri și magneți pe care scrie „I ❤️ Egypt”).
  • Filmarea de video pentru TikTok sau Instagram în locuri publice și documentarea fiecărui moment al călătoriei pe rețelele de socializare.
  • Coperți pentru pașapoarte.
  • Așteptarea în coadă pentru îmbarcare chiar înainte de deschiderea porții și sosirea la aeroport prea devreme.

Mai multe aici.

Lumea se schimbă, iar odată cu ea și călătoriile. Alegeți ceea ce vi se potrivește și nu lăsați ca lista dvs. personală de „deranjamente” să se mărească pe drum.


* din engl. workation, work — muncă + vacation — vacanță — un format de muncă la distanță, când dvs. lucrați, dar nu în bucătărie sau într-o cafenea de la colț, ci, să zicem, pe o terasă pe malul mării sau pe balconul unui hotel cu vedere la munți, iar în timpul liber vă plimbați, vă scăldați, explorați un loc nou
** din engl. to cringe — a te simți jenat — un sentiment de disconfort sau rușine, inclusiv pentru altcineva, provocat de evenimente ciudate sau neplăcute