Agenți

Cipru din interior: cum să comandați un frappe, să alegeți o tavernă și să descoperiți vibe-ul "siga-siga".

Prima zi de vacanță în Cipru, iar pe străzi sunteți asaltat cu zâmbete și salutări, ca și cum v-ați întâlnit cu o veche cunoștință. Apoi, seara, într-o tavernă, bucătarul-șef vine la masa dvs. ca un prieten bun pentru a schimba câteva cuvinte cu dvs. Tot acel bucătar care v-a gătit acel meze delicios. Oh, da, așa sunt ciprioții. Le plac dialogurile scurte (small talk). Cu ei puteți vorbi despre orice: despre vreme, pisici și o mie de alte lucruri. Acest lucru face parte și din filosofia lor de viață „siga-siga”: încet, prietenos, cu conversații scurte discrete.

Eugenia locuiește în Cipru de șase luni și ne-a împărtășit impresii interesante despre insulă și sfaturi despre cum să te simți pe cât posibil ”like a local”*.

Eugenia
Lukianenko
Manager dezvoltare resurse umane în cadrul companiei Join UP!™

CUM E SĂ TRĂIEȘTI STILUL DE VIAȚĂ CIPRIOT?

ʼ
Cipru este o dovadă a vieții lente. Localnicii au o expresie „siga-siga „, adică „mâine, mâine, fără nicio grabă”. Ei chiar nu se grăbesc deloc. Această cumpătare este exact ceea ce dă Ciprului un farmec aparte și ceva ce se poate învăța de la ei.

De obicei, insula se animă dimineața, pentru că după-amiaza, în sezonul cald, este caniculă. Plus că se mai și lasă noaptea relativ devreme, în jurul orei 19:30. Așa că toate problemele importante ciprioții încearcă să le rezolve dimineața. Ce să facă seara? Să se relaxeze, să studieze viața de noapte și gastrocultura Ciprului. În definitiv, multe restaurante abia la ora 17:00 își încep activitatea.

Magazinele sunt adesea deschise până la 17:00-18:00, iar în zilele de miercuri până la prânz. Da-da, când am fost pentru prima dată în Cipru, am fost foarte surprins că în Nicosia la ora prânzului nu am putut găsi aproape niciun magazin deschis. Dar se pare că există un motiv practic pentru acest lucru.

Ciprioții, la fel ca majoritatea europenilor, au o legislație a muncii destul de strictă, care este întotdeauna de partea lucrătorului și interzice lucrul mai mult de 40 de ore pe săptămână. Astfel, de exemplu, pentru ca un magazin să poată lucra cel puțin o jumătate de zi sâmbăta, acest timp trebuie să fie luat din zilele lucrătoare. Astfel, de obicei, întreprinderile locale care sunt deschise sâmbăta au program redus miercuri sau luni întreaga zi. Agențiile guvernamentale lucrează uneori trei zile pe săptămână, de la 8:00 la 12:00-13:00, uneori deloc.

Informații interesante:
Traficul auto în Cipru este, de asemenea, moderat. Oamenii nu conduc cu mai mult de 50 de kilometri pe oră. Șoferii încearcă să mențină dintanța unii de alții, în special de mașinile cu numere de înmatriculare roșii. Așa sunt etichetate toate mașinile închiriate pe insulă. Plus că toată lumea acceptă în mod normal dacă cineva conduce pe banda din sens opus, pentru că își dau seama că, de obicei, oamenii care vin aici nu sunt obișnuiți cu circulația pe stânga.
Cipru are un sistem de linii de transport public foarte restrâns. Autobuzele merg din punctul A în punctul B fără opriri intermediare. Cu toate acestea, întregul parc auto este nou și are aer condiționat.
Una dintre cele mai mari sărbători locale este Ziua Marelui Potop, sau din greacă, Ziua Cataclismului. Cum în Cipru plouă foarte puțin, apa este un dar și o sărbătoare pentru ei, o șansă pentru o recoltă bună.
Cipru este o bază NATO. Așa că dacă vedeți elicoptere militare mari și negre sau nave de război, nu vă speriați. Este doar un exercițiu.
Toate plajele din Cipru sunt municipale. Șezlongurile și umbrelele pot fi închiriate local sau un truc pentru cei care vor să economisească bani ar fi să cumpărați o umbrelă într-un supermarket și amplasați-o cu prosoapele proprii oriunde pe plajă. Chiar și în prima linie și nimeni nu vă va spune nimic.

DIN CE ȚĂRI VIN CEI MAI MULȚI TURIȘTI?

Există mulți englezi pe insulă, deoarece Cipru este o fostă colonie britanică. Aproape toată lumea de aici vorbește întotdeauna engleza și există chiar sate întregi englezești lângă Larnaca. Britanicii au adesea case de vacanță aici, unde vin vara. Există însă și mulți care s-au mutat deja definitiv aici.

Polonezii și italienii sunt, de asemenea, foarte atașați de Cipru. Iar în ceea ce-i privește pe aceștia din urmă, se pare că este o tradiție ca absolvenții să vină în vacanță aici după absolvirea școlii. Cel mai adesea aceștia aleg Ayia Napa și alte locuri cu o viață de noapte intensă.

Rușii nu sunt atât de prezenți în stațiuni, iar cei mai mulți dintre ei se găsesc în Limassol.

KIDS FRIENDLY**** INSULA

În ciuda faptului că Cipru poate fi parcurs cu mașina într-o zi, este foarte diversificat și fiecare turist are cum să-și petreacă timpul. Familiile cu copii l-au îndrăgit în mod deosebit, ceea ce m-a surprins. S-a dovedit că cea mai mare parte a coastei este ideală pentru vacanțele în familie. Larnaca și împrejurimile sale sunt foarte populare printre turiștii cu copii, deoarece plajele de aici au o intrare blândă în apă, uneori chiar și până la 200 de metri puteți merge, iar apa va fi încă până la genunchi. Și bineînțeles, o mulțime de golfuri pitorești și confortabile, fără valuri.

CIPRU LA GUST

Deși Cipru este foarte asemănător cu Grecia, are propria sa cultură gastronomică. Cu toate acestea, nu lipsește salata grecească, sulaki și gyros.
O tavernă locală ar trebui să fie cu siguranță pe lista de locuri de vizitat în Cipru. Ba mai mult, să fie în topul lor. Nu veți găsi aici bucătărie fusion rafinată, însă veți gusta cele mai autentice specialități locale.

Cum să alegeți o tavernă?

Dacă vedeți fețe de masă din hârtie în carouri, fotolii vechi albastre, un bunic în culori care zâmbește la intrare, care a deschis acest local în urmă cu 50 de ani, și soția sa care se ocupă de bucătărie, iar totul se petrece atât de degajat, atunci acesta este locul ideal pentru dvs.

Ce să comandați

Meze de pește.

Sună ca un singur fel de mâncare, dar este de fapt este o întreagă masă festivă. Un meze de pește constă de obicei din:

  • aperitive (măsline, tahini, hummus),
  • cartofi prăjiți,
  • salată grecească,
  • hamsii,
  • set frites (calamari, caracatiță, pește mic),
  • fructe de mare la grătar (caracatiță, calamar),
  • și, de asemenea, pește uriaș și mullet.

Deci, să nu fiți surprinși că meze în tavernele cipriote este pregătit pentru cel puțin două persoane, dar chiar și două persoane nu pot mânca această porție, așa că aveți grijă și numărul de persoane. Și, apropo, în Cipru este destul de normal să luați mâncarea cu dvs. la pachet, dacă nu ați terminat-o.

Jiros cipriot este o chiflă tradițională pentru greci și ciprioți, cu o cavitate în interior, care este umplută cu souvlaki sau carne feliată, legume, la care se adaugă adesea cartofi prăjiți și uneori iaurt. Există chiar și cursuri de măiestrie privind prepararea unor astfel de chifle. Aluatul este foarte simplu: făină și apă, dar tot secretul constă în frământarea corectă, astfel încât, la coacere, pâinea să se umfle și să se formeze o cavitate în interior.

Souvlaki este un kebab făcut din cuburi foarte mici de carne, care se prăjește pe ace de frigărui mici. Adesea, supermarketul vinde souvlaki deja înșirat, tot ce rămâne este să îl prăjiți.

Cartofii prăjiți aici sunt mai mult ca dip-uri de cartofi și sunt serviți cu majoritatea felurilor de mâncare și chiar merită o atenție deosebită. De altfel, se spune că în Cipru sunt practic cei mai delicioși din lume. Nu sunt expertă, dar ca un argument este că soțul meu a început să mănânce cartofi prăjiți aici. Cartofii în sine sunt foarte mari în Cipru. Ei sunt cultivați pe soluri argiloase și recoltați de două ori pe an.

Frappe este vedeta meniului în majoritatea cafenelelor cipriote, mai ales vara. Este o băutură rece pe bază de cafea instant. Cu ajutorul unui frappuccinator special, aceasta este bătută cu apă și zahăr pentru a forma o spumă de cafea, la care se adaugă gheață și lapte (opțional). Exact ce îți trebuie pe caniculă, nu? Dar trebuie să știți și cum să comandați corect un frappe, pentru că într-o cafenea vă vor întreba cu siguranță: „care dintre ele?”. Așa că trebuie să îi spui barmanului cât zahăr și lapte vrei. De exemplu, eu beau „Middle sugar, half milk”**.

LISTĂ DE ACTIVITĂȚI*** PENTRU A VĂ SIMȚI LIKE A LOCAL

Iată câteva modalități de a vă maximiza experiența cipriotă:

Luați o cafea de dimineață cu o chiflă cu măsline în compania unor ciprioți în vârstă, într-o cafenea mică.. Aceasta este magia dimineții pensionarilor locali incredibil de plini de culoare care știu totul despre viața pe insulă. Într-o cafenea la malul mării, beți cafea cipriotă (neagră și tare, perfectă pentru trezire), nu vă grăbiți nicăieri, înotați, vorbiți mult, râdeți, jucați table.
Mergeți la o piață de fermieri în weekend, unde oamenii aduc legume de casă, produse de patiserie (de obicei, aluat filos prăjit cu diferite umpluturi: spanac, măsline). ). Îmi place să vin spre sfârșitul pieței, în jurul orei 10:00, pentru a-i vedea pe ciprioți, după o dimineață activă, odihnindu-se lângă tarabele aproape goale, numărându-și monedele. Totul e atât de viu colorat!
Închiriați o mașină și conduceți de-a lungul malului mării, oprindu-vă oriunde doriți să înotați sau să mergeți la o tavernă, care va sta singură în mijlocul plajei.În apropiere este ancorată o barcă unde proprietarii tavernei merg la pescuit și își vând capturile.
Luați o barcă spre Capo Greco în Ayia Napa și petreceți-vă întreaga zi înotând în apa turcoaz și bucurându-vă de priveliștile incredibile..
Vizitați satele montane cipriote. Recomandarea mea este Lefkara, un sat pitoresc renumit pentru bijuteriile sale din argint și dantela unică lefkaritika. Este ca un muzeu al meșteșugurilor în aer liber, deoarece localnicii își țes și își vând marfa chiar pe străzi.

CE SUVENIRURI SĂ ADUCEȚI DIN CIPRU?

Nu achiziționați doar magneți și cărți poștale. Iată câteva idei despre ce să aduceți înapoi ca dar din Cipru:

Carob

În antichitate era folosită ca antiseptic, ca măsură de greutate, iar acum este cel mai popular înlocuitor local al zahărului, similar cu cacao.

Kozinaki

Еxistă multe feluri aici, la fel ca și carobul. Unul dintre suvenirurile noastre preferate, vândut în aproape fiecare magazin.

Produsele cosmetice din lapte de măgăriță

Sunt produse în fermele locale, iar în timp ce copiii fac cunoștință cu animalele, mamele pot alege creme parfumate

Uleiul de măsline

Еste unul dintre principalele simboluri gastronomice ale insulei.

CARE ESTE PREȚUL?

Există un mit conform căruia vacanțele în Cipru sunt scumpe, dar, de fapt, prețurile locale nu diferă mult de cele din marile orașe moldovenești. Convingeți-vă singuri:

  • Frappe – 2,50 € (în cafenelele din oraș, pe plajă sau la aeroport poate fi de două ori mai scump)
  • Cafea cipriotă – 1-1,5 euro
  • Meze – 46 € (pentru două persoane
  • Cartofi pai – 2-2,50 euro
  • Gyros – 6-6,5 euro
  • O masă completă într-o cafenea – 10-12 euro
  • Ulei de măsline – 8 euro/litru la piață sau 10-12 euro într-un supermarket
  • Souvlaki – 10 euro/kg
  • Lapte – 2-2,6/2 litri
  • Închiriere șezlong și umbrelă pe plajă – 2,50 € pe zi (7,50 € pentru două șezlonguri și o umbrelă).
  • Umbrelă de plajă la supermarket – 5 euro
  • Cremă de lapte de măgăriță – 5-10 euro în funcție de producție
  • Bilet de autobuz între orașe – 3-4 euro
  • Închirieri auto pentru o zi – de la 30 de euro
  • Carsharing: tariful depinde de kilometrii parcurși și de faptul dacă se circulă pe autostradă sau nu. Costul aproximativ pentru 2 ore pe autostradă în afara orașului este de 20-24 euro.

Ceea ce este cu adevărat scump în Cipru sunt fructele de pădure. De exemplu, 150 g de coacăze în supermarket costă aproximativ 5 euro, iar un amestec de mure, coacăze, căpșuni și uneori zmeură – 7-7,50 euro/250 g.

În Cipru mi-am dat seama că nu europenii sunt înceți, ci noi suntem cei care ne grăbim. Și ar fi minunat să învățăm de la ei să mai zăbovim uneori.

Este timpul să învățăm din experiența lor!

CIPRU CU JOIN UP!™

1 12 ani de experiență. Lucrăm cu această destinație din 2012 și am călăuzit deja 73 de mii de turiști în Cipru!¹
2 Program amplu de zboruri.

Oferim zboruri către Larnaca din Chișinău de trei ori pe săptămână.

3 11 ani de cooperare cu parteneri de încredere în Cipru – Delta Wings Leisure, care au 30 de ani de experiență pe piață.
4 Echipă de ghizi profesioniști , care vorbesc fluent engleza și rusa.
6 Beneficii suplimentare

La rezervarea unui tur în perioada 12.08 – 31.08.2024 turiștii beneficiază de o reducere la excursiile cu autobuzul:

  • 20 de euro pentru adulți
  • 10 euro pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani

Promoția se aplică la intrarea oricărui hotel până la sfârșitul sezonului*****.

7 Asistență permanentă a turiștilor în stațiuni.
8 O gamă largă de hoteluri cu confirmare garantată. . În acest sezon în portofoliul Join UP!™ sunt aproximativ 200 de hoteluri, vile și apartamente. Și multe dintre ele ne dau imediat undă verde pentru rezervări, chiar și în rândul segmentului VIP. De asemenea, avem 24 de exclusivități în colecția noastră , inclusiv 12 hoteluri de la Atlantica, cel mai mare lanț hotelier din Cipru².

Recomandarea companiei Join UP!™

Către soare și fără griji „siga-siga”!

* aici și în continuare din eng. „ca un localnic” *
** din eng. „dulceață medie, jumătate lapte” **
*** din eng. ”lista de activități”
**** din eng. ”pentru copii”
***** Când rezervați o excursie, reducerea este aplicată în mod automat în voucher. Pentru a beneficia de reducere, turiștii trebuie să prezinte voucherul la întâlnirea cu ghidul hotelului.
¹ conform statisticilor interne ale companiei Join UP!™.
² Atlantica Hotels