Agenți

Creta – savurează bucate delicioase și recuperează-te: îți prezentăm ghidul gastronomic al insulei

Omul de știință francez Serge Renaud, care a studiat efectele dietei cretane asupra organismului uman, a scris: „nu căutați o pastilă magică care să înlocuiască dieta cretană. Nu există astfel de pastile. „În anul 1985 о el a realizat un studiu care arată că persoanele care se alimentează conform dietei suferă mai puțin de probleme legate de sistemul cardiovascular3.

Mai mult ca atât, aceștia trăiesc o adevărată plăcere gastronomică, deoarece bucătăria locală este extrem de delicioasă. Noi, cei de la Join UP!™ spunem acest lucru chiar din experiența proprie, din recenziile a mii de turiști și a experților mondiali. Anume din acest motiv Creta a fost recunoscută drept regiunea europeană a gastronomiei pentru anul 2026.

La ce ne referim, de fapt? Ai vrea să planifici împreună cu noi un tur gastronomic și de wellness în Grecia? Programul include sesiuni terapeutice zilnice în restaurante, taverne, ferme și piețe locale. Și îți promitem că acesta va fi cel mai delicios medicament pe care l-ai încercat vreodată.

INGREDIENTE LOCALE VINDECĂTOARE

Folosirea în principal a produselor locale de sezon – reprezintă unul din principiile de bază ale dietei cretane. Imaginează-ți, insularii sunt atât de mândri de gastrocultura lor încât au și creat ghidul oficial al produselor locale. Consideră asta ca pe o rețetă de la un gastroenterolog. Citește cu atenție și hai să cumpărăm niște „medicamente” de la piață.

Particularitatea oricărei piețe a fermierilor din Creta nu este doar mâncarea în sine, ci și proprietarii de tarabe cu un colorit aparte. Unii dintre ei organizează adevărate spectacole pentru a-și promova produsele și a te tenta să le încerci.

Iată câteva idei despre ce poți cumpăra în piețele grecești, pe lângă fructe proaspete, legume, brânză feta și ulei de măsline:

Cașcavaluri/brânzeturi locale.

În 2021, 4 brânzeturi cretane au primit statutul de PDO1:

✔ Graviera cretană – fermă, aurie, cu gust dulciu cu note de nucă
✔ Xinomizifra – este un soi de brânzeturi moale, cremos, pe bază de lapte fermentat, cu o ușoară aciditate
✔ Pictogalo din Chania – un cașcaval moale, tartinabil, fabricat din lapte de oaie sau de capră, ușor acriu
✔ Xigalo din Sitia – un cașcaval cremos din lapte acru, cu o aciditate pronunțată

Apropo, știai că, grecii consumă cea mai mare cantitate de cașcaval la nivel mondial2?

Roşcovă. Roșcovul este considerat comoara nutrițională a insulei și un superaliment local. Cretanii folosesc roșcovele într-o mare varietate de delicii culinare, de la făină și siropuri la produse de patiserie fără gluten și batoane de roșcove. Oare nu este acesta suvenirul gastronomic perfect din călătoria ta?

Miere de cimbru. Acesta este un alt produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) în UE. Albinele locale se pot lăuda cu o dietă la fel de echilibrată ca cea a cretanilor înșiși, deoarece există o varietate de flori și tufișuri de cimbru peste tot. Și de-a lungul drumurilor montane pot fi văzute sute de stupi colorați. Grecii înlocuiesc adesea zahărul cu miere, adăugând-o în produse de patiserie, iaurturi, brânzeturi și chiar folosind-o pentru a găti carne.

TAVERNE ATMOSFERICE

Tavernele sunt mici restaurante grecești pe care le poți găsi literalmente peste tot: în satele de munte, în porturile confortabile de coastă sau chiar pe drumul care străbate insula. Oriunde te-ai afla, poți fi sigur că în apropiere va exista cu siguranță o tavernă cu delicii gastronomice de casă, cu o aromă deosebită și la prețuri care te vor surprinde plăcut. (de la 5 la 15 euro pentru felul principal). Iar cel mai nemaipomenit lucru este că majoritatea sunt localuri familiale foarte atmosferice, unde rețetele secrete sunt transmise din generație în generație.

Și nu-ți face griji dacă vei fi singurul vizitator al localului. Acest fapt nu înseamnă, în nici un caz că mâncarea de aici nu este gustoasă sau că nivelul de deservire lasă de dorit. Pur și simplu sunt atât de multe taverne în Creta încât aceasta este o situație complet normală. Așa că profită din plin de o astfel de ocazie pentru a te bucura de atenția 100% a chelnerului și a sta de vorbă cu el despre viața de pe insulă.

Ce ar trebui să încerci cu siguranță din bucătăria cretană:

  • Salata grecească (Xoriatiki) – clasica clasică – un amestec de castraveți proaspeți, roșii coapte, felii subțiri de ceapă roșie, măsline sărate și brânză delicată feta.
  • Kalitsounia – plăcinte mici umplute cu cașcaval moale de myzithra sau ierburi aromatice. Acestea pot fi dulci sau sărate. În regiunea Chania, versiunile sărate sunt populare, în timp ce în Lasithi, predomină cele dulci cu miere.
  • Gamista – legume umplute la cuptor: de obicei roșii și ardei, umplute cu orez, ierburi și condimente.
  • Stifado – carne înăbușită (iepure sau vită) cu șalote în sos de roșii și vin cu scorțișoară și cuișoare.
  • Hortopita – o plăcintă făcută din ierburi verzi sălbatice și feta învelită în aluat subțire, este adesea servită ca aperitiv.
  • Mic dejun cu myzithra și miere – cașcaval moale de myzithra cu miere cretană și nuci.
  • Dakos – este un aperitiv cretan, numit și „bruschetta grecească”. În compoziția sa intră pesmeți de orz înmuiați în ulei de măsline, acoperiți cu roșii tocate mărunt, brânză feta sau myzithra, oregano și busuioc proaspăt. Savuros, crocant și cremos, toate în același timp.
  • Dolma – frunze de viță de vie umplute cu un amestec de orez, ierburi, uneori cu carne (în funcție de regiune). Aceste deliciu este servit rece sau caldă, adesea cu suc de lămâie sau sos avgolemono (ou-lămâie).
  • Saganaki – cașcaval tare (de obicei kefalotyri sau graviera) prăjit în tigaie până se rumenește. Uneori se servește cu miere și semințe de susan.
  • Melcii copți – sunt una dintre specialitățile gastronomice ale insulei. Adesea sunt gătite în vin sau ulei de măsline cu ierburi aromate.
  • Antricota de capră (Antikristo) – este o mâncare străveche a ciobanilor – carne de capră coaptă la foc deschis folosind o tehnologie specială.
  • Souvlaki – sunt frigărui fragede de carne de porc, miel sau pui marinate într-un sos de vin roșu și apoi gătite la grătar pe foc deschis sau pe cărbuni încinși. Adesea servit cu salată, pâine pita și cartofi prăjiți.
  • Musaca – este o caserolă făcută din vinete, cartofi, carne tocată de miel și roșii, acoperită cu un strat gros de sos bechamel. Se potrivește perfect cu o sticlă de vin local!
  • Kleftiko – miel cu usturoi, roșii și cartofi, gâtit într-un cuptor de lut la foc mic.

Sosuri:

  • Tzatziki – este un sos rece pe bază de iaurt gras, castravete ras, usturoi, ulei de măsline, suc de lămâie și mărar sau mentă.
  • Tarama făcută din icre de pește.
  • Fava – gătită din mazăre galbenă și ceapă despicată (nu din fasole fava ca în alte regiuni mediteraneene).
  • Melizan – este gătit din vinete cu usturoi, ulei de măsline, oțet și pătrunjel, are un gust plăcut de fum.

GRECIA ÎMPREUNĂ CU JOIN UP!™

Acesta va fi al 13-lea sezon al nostru în Grecia. În acest an, oferim în mod tradițional o selecție uriașă de hoteluri, în special din lanțurile dvs. Preferate Mitsis, Grecotel, Nana.

Recomandările noastre:

Zburăm spre Creta din Chișinău zile zilnic.

Rezervați-vă refugiul gastro-terapeutic în Creta cu Join UP!™


1 PDO – Indicație geografică protejată pentru alimente și vinuri
2 https://www.incrediblecrete.gr/en/dairy-products/
3 Renaud Society