Agenți

Călătoria nu este guilty pleasure,* ci un drept meritat

Când ultima dată v-ați odihnit cu adevărat? Dacă trebuie să vă amintiți mai mult de 3 secunde, nu sunteți singur! În 2023, deficitul global de odihnă a atins cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. A apărut chiar și un termen numit privare de vacanță – o stare în care oamenii muncesc din greu și foarte rar își iau zile libere. Cel mai mult o resimt tinerii – 73% din generația Zoomer – și familiile: 68% dintre respondenții cu copii și 56% fără copii1.

Călătoriile ne readuc în formă și ne fac să simțim că am realizat deja multe. Ne oferă oportunitatea de a ne sărbători realizările și de a ne concentra atenția asupra aspectelor pozitive. Chiar acum, este timpul să vă opriți și să savurați momentul: Celebrate yourself!** Dacă nu credeți cuvintele, aruncați o privire la statistici.

  • Compania internațională de cercetare strategică Northstar Research Partners a chestionat 14 527 de respondenți din întreaga lume în 2023. 85% au menționat că călătoriile și odihna inactivă contribuie la un mod pozitiv de gândire. Iar 69% intenționau să își ia concediu și să călătorească indiferent de situație1.
  • Conform unui sondaj global realizat de American Express la începutul anului 2024, 72% ar prefera să pună bani deoparte pentru o călătorie, decât să îi cheltuiască pe ieșirile cu prietenii și pe distracții minore9.

Și este logic, deoarece atunci când amânăm impresiile pline de culoare pentru mai târziu, viața se restrânge la o rutină: muncă, casă, cumpărături. Gândirea devine formală, iar situațiile dificile par insurmontabile. Însă pentru a găsi o soluție, uneori este necesar să schimbăm punctul de observare.

O PRIVIRE PROASPĂTĂ ASUPRA VIEȚII

Printre motivele pentru care oamenii sunt dornici să călătorească în 2024, relaxarea și reîncărcarea sunt pe primul loc10. Departe de casă, printre peisaje noi și zumzetul vocilor necunoscute, este mai ușor să găsești soluții la probleme „cu o minte proaspătă”. Între dumneavoastră și un conflict învechit la locul de muncă sau o dilemă de viață, se aude marea. Și în timp ce sorbiți un cocktail pe un șezlong sau vă uitați la tăvile cu fructe exotice de la piață, creierul dvs., eliberat de sarcinile de rutină, poate găsi în sfârșit răspunsurile pe care le căutați și să comande: „Evrika! Totul merge de minune!”

După o călătorie bine planificată, 94% simt ascensiune spirituală și flux de energie. Și chiar dacă ceva în timpul călătoriei nu a mers conform planului, 55% spun că s-au simțit plini de energie și entuziasmați11. O odihnă adevărată vă poate stimula chiar și cariera. Cu o încărcare completă de energie este mai ușor să rămâneți într-o stare de flux și să vă folosiți orele de lucru în mod productiv. Este ca și cum inspirația își găsește singură drumul către dvs. Poate că acesta este motivul pentru care persoanele care își iau 10 sau mai multe zile libere pe an au cu 66% mai multe șanse de a obține o mărire de salariu sau o promovare12.

ATENȚIE LA ORIZONT

„Cutii” din cărămidă – clădiri de același tip și copaci tunși identic. Iar între ele – bannere publicitare, care cer atenția, și claxoane de mașini, zgomotul aparatelor de aer condiționat de exterior și graba, graba, graba. În mediul urban, capacitatea de concentrare „se descarcă” ca un telefon la căldură – foarte repede. Pentru că aproximativ trei sute de mii de ani din evoluția lui homo sapiens au trecut în absolut alte condiții. Iar creierul nostru încă tânjește după orizontul verde și nesfârșit4. Pentru ca atenția noastră să aibă timp să-și revină, trebuie să ne odihnim în mod regulat și, cu siguranță, în apropierea apei și a livezilor. Iată ce spune știința despre asta:

  • Sunetul valurilor care se rostogolesc pe plajă evocă un sentiment profund de calm și restabilește atenția. Iar atunci când „ochii se odihnesc”, alunecând peste suprafața mării și peste vegetația luxuriantă, ne simțim mai bine3. Nivelul de oboseală mentală scade, concentrarea se restabiliește și starea mentală se stabilizează5.
  • Chiar și o oră de plimbare pe îndelete într-o pădure, parc sau livadă îmbunătățește funcția executivă a creierului. Adică, mintea noastră devine mai limpede: ne este mai ușor să ne planificăm acțiunile, să ne amintim lucruri, să absorbim informații noi și să evităm acțiuni nedorite, cum ar fi navigarea pe rețelele de socializare sau cumpărăturile impulsive7. Iar nivelul nostru de stres este redus considerabil8.

Există o mulțime de motive bune pentru a călători chiar acum. La urma urmei, persoana care se relaxează la piscină cu un cocktail sau care urmărește jocul de lumini și umbre de la o cabană de pe plajă face ceva important – îmbunătățește calitatea vieții la propriu, la nivel neuronal. Sărbătorind și savurând această viață.

DESCOPERIRI STRĂLUCITOARE ȘI MANIFESTAREA TALENTELOR

Atunci când călătorim, ajungem să cunoaștem din nou lumea din jurul nostru și chiar pe noi înșine. Puteți urma cursuri de comunicare în zădar și apoi puteți învăța cum să negociați cu oamenii într-o singură călătorie, fără să cunoașteți măcar limba locală. Puteți învăța să luați decizii rapid și ușor, fără remușcări – nu din cărți, ci la masa de bufet. Să renunțați la nevoia de liniște completă pentru a dormi strâns, iar, în schimb, să vă îndrăgostiți de pilates-ul de seară sau de înotul în stilul bras.

Senzația de sărbătoare, descoperirile și impresiile dobândite în timpul călătoriei sunt principalele suveniruri. Probabil că le-ați meritat cu mult timp în urmă, așa că nu ezitați să mergeț în vacanță și Celebrate yourself!


* Din engl. o plăcere rușinoasă, condamnată sau nepotrivită. Ceva de care cineva se bucură chiar dacă nu este universal respectat sau perceput ca neobișnuit sau ciudat
** aici și mai departe din eng. Celebrați-vă, sărbătoriți-vă
1 expedia.com
3 sainsburysmagazine.co.uk
4 Mai multe despre aceasta în cartea Claudiei Hammond „Arta relaxării. Cum să te odihnești calitativ într-o eră a ocupării perpetue”
5 en.wikipedia.org
7 nature.com
8 nature.com
9 americanexpress.com
10 stories.hilton.com
11 hbr.org
12 hbr.org