Agenți

Tendința 2025: călătorii în căutarea Lunii și a stelelor. Iată o selecție a evenimentelor

Nocturismul* se conturează ca una dintre cele mai captivante tendințe turistice ale anului. Pentru unii, e un refugiu departe de aglomerația orașelor. Pentru alții, e promisiunea unor experiențe unice. Iar pentru exploratorii noscturni**, e un prilej de bucurie: în sfârșit au mai multe motive să iasă și să exploreze. De la expoziții nocturne în muzee la spectacolul bioluminiscenței oceanului, aurorei boreale sau evenimentelor cosmice.

Cu siguranță ați auzit de Mercur retrograd sau poate chiar ați citit despre influențele lui în horoscop. Se spune că aduce bulversare în planuri, întârzieri și defecțiuni tehnice, ba chiar și neînțelegeri între oameni. Dar, atenție, în doar câteva clipe s-ar putea să nu-l mai învinovățiți cu atâta ușurință!

Ce este, de fapt, mișcarea retrogradă a lui Mercur? O iluzie optică! Aceasta apare deoarece Pământul și Mercur orbitează în jurul Soarelui cu viteze diferite. Cu ochiul liber nu putem percepe acest efect, dar, dacă analizați hărțile astronomice sau vizitați un planetariu, veți observa cum Mercur „valsează” printre stele de trei ori pe an: mai întâi se deplasează într-o singură direcție, apoi pare că revine.

Unii își planifică în continuare excursiile în funcție de fazele mișcării acestuia, sperând la un strop de noroc. Însă, de ce să nu le sincronizăm cu evenimente astronomice mult mai spectaculoase?

Știați că 99% dintre europeni trăiesc sub un cer „învăluit” de lumina artificială?1 Strălucirea stelelor și a constelațiilor e umbrită de lumina orașelor – felinare, vitrine luminate, reclame și faruri de mașini.

E timpul să recuperați magia nopții! Adăugați în listele de dorințe și planurile pentru 2025 experiențe astronomice de neuitat. Am creat deja pentru dvs. un calendar detaliat cu sugestii: unde să găsiți cele mai bune locuri de observație și cum să deveniți un adevărat astroturist.

Evenimente astrale de neratat în 2025, care pot fi văzute cu ochiul liber

Eclipsa totală de Lună – 14 martie

De ce este atât de special acest fenomen? Luna nu va dispărea, ci va căpăta o nuanță dramatică de roșu-întunecat. Conform calculelor Timeanddate, aproximativ 10,54% din populația globului va putea urmări toate fazele eclipsei în timp real.

Locuri ideale pentru a fi observată eclipsa alături de Join UP!™: Dacă sunteți în vacanță în Republica Dominicană, aveți o ocazie perfectă! Iar în Spania, eclipsa parțială se va putea observa în condiții excelente.

Mai multe detalii aici.

Fluxul de meteori Liride: între 14 și 30 aprilie

De ce este atât de special acest fenomen? Pământul trece prin resturile de gheață și praf lăsate de cometa Thatcher. Liridele se mișcă destul de rapid și lasă deseori o urmă luminoasă pe cer. În perioada de maximă activitate (22-23 aprilie), se estimează un flux de până la 18 meteori pe oră. După miezul nopții, căutați Vega, cea mai luminoasă stea din constelația Lira.2

Locuri ideale pentru a fi observat fluxul alături de Join UP!™: în sudul Spaniei, nordul Greciei, dar și pe Cipru și în Tunisia.

Mai multe detalii aici.

Fluxul de meteori Perseide: între 17 iulie și 24 august

De ce este atât de special acest fenomen? Se promite un cer plin de meteori strălucitori – până la 100 pe oră, iar în atmosfera Pământului vor atinge o viteză de aproximativ 59,55 km/s. Conform Earth Sky, cele mai bune ore pentru observarea acestui flux sunt zorii zilelor de 11 și 12 august. Perseidele își au originea în cometa Swift-Tuttle, una dintre cele mai vechi comete care trec frecvent pe lângă Pământ; primele mențiuni despre observarea ei se găsesc în cronicile chineze din anul 69 î.Hr.!3

Locuri ideale pentru a fi observat fluxul alături de Join UP!™: Spania, Grecia, Turcia, Tunisia.

Mai multe detalii aici.


Eclipsa totală de Lună: 7 septembrie

De ce este atât de special acest fenomen? Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din 2022 până în prezent!

Locuri ideale pentru a fi observată eclipsa alături de Join UP!™: Egipt, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Tanzania – aici puteți urmări toate fazele eclipsei, de la umbra parțială până la ieșirea completă a Lunii din umbra Pământului.

Mai multe detalii aici.

Fluxul de meteori Orianide: între 3 octombrie și 7 noiembrie

De ce este atât de special acest fenomen? Cerul întunecat și fără Lună facilitează observarea acestui fenomen. În timpul de maximă activitate, pe 21-22 octombrie, vor trece pe lângă Pământ aproximativ 26 de meteori pe oră. Fiecare meteor Orianid provine din cometa Halley. Unele dintre acestea sunt deosebit de strălucitoare și sunt denumite bolide.

Fluxul de meteori începe în apropierea constelației Orion, numită în cinstea vânătorul mitologic grec. Un alt reper este steaua Sirius, locul de unde pare că se răspândesc meteoriții. Până la miezul nopții nu va fi nimic vizibil, deoarece acest punct (radientul) se află mai jos de linia orizontului, însă după două ore de întuneric și până la răsărit, puteți admira acest spectacol ceresc.

Locuri ideale pentru a fi observat fluxul alături de Join UP!™: Republica Dominicană, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam.

Mai multe detalii aici.

Cea mai mare superlună din 2025: 5 noiembrie

De ce este atât de special acest fenomen?

  • Superluna se formează atunci când Luna plină ajunge la cea mai apropiată distanță de Pământ, făcând-o să fie cu 7% mai mare și cu 16% mai luminoasă decât în mod obișnuit.
  • Pe măsură ce iarna se apropie, Luna plină urcă tot mai sus pe cer și devine mult mai evidentă.
  • Pe 5 noiembrie, Luna se va apropia de planetă atât de mult, încât un astfel de fenomen nu a mai fost observat din 2019!

Mai multe detalii aici.


Image credit: NASA/JPL-Caltech*

Fluxul de meteori Leonide: între 6 și 30 noiembrie

De ce este atât de special acest fenomen? Leonidele sunt printre cele mai rapide și spectaculoase ploi de meteori, cu o viteză de 69,7 km/s prin atmosfera terestră. Acestea sunt resturi de gheață și praf lăsate de cometa Tempel-Tuttle. În perioada de maximă actvitate, se pot observa între 15 și 17 meteori pe oră. În acest an, apogeul se va înregistra pe 18 noiembrie, iar luna subțire, aflată în scădere, nu va interfera. Setați alarma la ora 3 dimineața și lăsați-vă captivat de constelația Leu până la răsărit.

Locuri ideale pentru a fi observat fluxul alături de Join UP!™: Republica Dominicană, Sri Lanka, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Vietnam.

Mai multe detalii aici.

Fluxul de meteori Geminide: 4–20 decembrie

De ce este atât de special acest fenomen?

  • Doar imaginați-vă că fluxul Geminide este capabil să lumineze cerul cu până la 120 de meteori pe oră.
  • Acestea nu sunt resturi de cometă, ci fragmente ale asteroidului Faeton 3200.
  • Fluxul Geminide se aseamănă cu un foc de artificii cosmic – meteori strălucitori, colorati: cei mai mulți sunt albi, dar sunt și galbeni, și foarte puțini sunt verzi, roșii sau albaștri.
  • În 2025, apogeul va fi pe 14 decembrie, iar nopțile promit a fi întunecate și fără lună. Țintiți-vă privirea asupra constelației Gemeni.

Locuri ideale pentru a fi observat fluxul alături de Join UP!™: Spania, Turcia, Emiratele Arabe Unite.

Mai multe detalii aici.

Sfaturi și recomandări pentru astroturiști

  Alegeți nopțile fără nori și cu cer întunecat. Cele mai bune condiții de observație se formează de obicei cu câteva zile înainte și după apariția Lunii noi.
  Primăvara și toamna oferă de obicei condiții atmosferice mai stabile pentru observarea cerului.
  Găsiți locuri departe de lumina orașului. Chiar și cele mai delicate ploi de meteori se vor arăta în toată splendoarea lor atunci când nu există surse de lumină care să le umbrească.
  Un loc înalt, ca un deal sau un vârf, poate oferi o viziune panoramică perfectă asupra cerului.
  Ochii au nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a se adapta întunericului. În acest timp, evitați privirea ecranelor sau a altor surse de lumină.
  Luați cu dvs. un binoclu pentru a examina îndeaproape minunile cerești. Aplicațiile mobile precum Sky Guide, Star Walk 2, Solar Walk 2 sau Starlight pot fi utile pentru identificarea constelațiilor.
  Nu uitați să aduceți tot ce vă poate face aventura sub cerul liber mai confortabilă: scaune pliabile, saltele de camping, pături, gustări ușoare și îmbrăcăminte caldă și comodă.

Puneți-vă dorințe la fiecare stea căzătoare și lăsați-le să prindă viață alături de Join UP!


* Nocturism — neologism, derivat din engleza „nocturnal” + „turism”. Face referire la călătorii care se concentrează pe evenimentele și activitățile nocturne
** Este vorba despre un cronotip al unei persoane care începe activitățile de zi târziu și adormea mult după miezul nopții
1 eionet.europa.eu
2 en.wikipedia.org
3 en.wikipedia.org