LollipUPs: rezervați hoteluri cu beneficii suplimentare
Tunis cu aroma de casă, lumina și note picante

Avem o idee nouă pentru o călătorie fermecătoare pentru dvs. Unde de această dată? Într-un loc unde harissa este la fel de fierbinte ca soarele din sud, măslinele sunt la fel de sărate ca aerul mării, iar cinele în Dar-uri servite sunt la fel de confortabile ca niște ospățuri în familie. Da, da, destinația noastră este Tunisia.
Așadar, pregătiți-vă pentru aventuri, papilele gustative pentru o varietate incredibilă de condimente iar telefoanele pentru gigă octeți cu content delicios. V-am relatat deja totul până la cele mai mici detalii: ce și unde să mâncați și ce băuturi să savurați. Așa că salvați totul în notițe și planificați-vă călătoria!
LISTĂ DE VERIFICARE PENTRU GASTROTURIȘTII DIN TUNISIA
Savurați preparatele tradiționale într-un restaurant local
Există puține locuri unde vă puteți simți atât de mult ca un local1 ca în timpul prânzului printre portocali și pereți de teracotă în curtea unei case autentice. DAR (din arabă “casă”) – înseamnă o casă tunisiană tradițională cu o curte interioară, acestea sunt adesea transformate în restaurante atmosferice cu bucătărie în stil casnic.
Ce puteți comanda în Dar
- Cuscus – cu miel, pește sau legume, asezonat generos cu mirodenii și harissa – o pastă de chili iute atât de îndrăgită de localnici încât are chiar și statut de protejat de UNESCO. Și datorită căruia cuscus-ul tunisian este considerat unul dintre cele mai picante din regiune.
- Merguez – cârnăciori picanți de miel la grătar.
- Lablabi – supă groasă de năut cu usturoi, lămâie și pâine.
- Salată de legume la cuptor (ardei, roșii, usturoi, ceapă) cu ulei de măsline, ou și ton.
- Pește tunisian – pește de mare proaspăt copt cu sos de roșii și condimente.
- Ojia – este o variantă locală de shakshuka-ouă în sos de roșii, ardei, ceapă, condimente.
- Asidat Zgougou – o budincă făcută din grâu, lapte, nuci și curmale.
- Și, în sfârșit, bukha, o băutură alcoolică tradițională făcută din smochine sau ceai de mentă cu nuci de pin.
Un fapt interesant:
Duminica în Tunisia este ziua cuscus-ului. Localnicii se adună în jurul unei mese mari de familie, al cărei fel principal de mâncare este cuscus-ul. În multe familii, femeile mai în vârstă macină manual până în ziua de azi grișul pentru a-l prepara, umezindu-l cu apă și ulei de măsline. Acest proces poate dura câteva ore!
Restaurante recomandate:
- Dar El Jeld – Un local (dar) din secolul al XVIII-lea în inima Medinei Tunisiene, unde mâncărurile tradiționale tunisiene sunt servite într-o curte atmosferică, adesea însoțite de muzică live.
- Dar Slah – un restaurant de familie care a început ca o tarabă de pește la piață și, după mulți ani, s-a transformat într-un local confortabil, cu accent pe fructe de mare în meniu.
- El Ali – cu o terasă panoramică deschisă și o mică bibliotecă.
Încercați bucatele locale stradale
Mâncarea stradală din Tunisia este un amestec suculent de harissa picantă, fructe de mare, pâine crocantă și condimente aromate.
Iată câteva preparat must-try2:
Brik – este un fel de mâncare similar cu cheburek-ul, cu ou, ton, cartofi și capere. Acestea sunt servite în Tunisia deja de aproximativ 500 de ani.
Fricasse – chifle prăjite umplute cu ton, cartofi fierți, ou, măsline și, desigur, harissa.
Kaskrout – Sandviș tunisian făcut din baghetă crocantă cu ton, ou, cartofi, harissa și măsline.
Kefteji — legume (dovleac, ardei, cartofi), tăiate cubulețe și prăjite cu ou și cârnăciori.
Melauwi umplut – rulou cu carne, legume, brânză și harissa.





Participați la o degustare a uleiului de măsline
Uleiul de măsline face parte din identitatea culinară tunisiană. Este folosit peste tot: pentru gătit o mare varietate de feluri de mâncare de la cuscus la deserturi, în cosmetologia tradițională, pentru masaje în hamamuri și chiar în timpul ritualurilor de purificare.
Tunisia este unul dintre cei mai mari producători de ulei de măsline din lume. O treime din suprafața sa este acoperită cu plantații de măslini, iar în 2021, Tunisia a devenit singura țară arabă care a câștigat o medalie de aur la Competiția Internațională a producătorilor de ulei de măsline Biol Novello 2021, depășind chiar Spania și Italia3.
Deci treaba este pe cât se poate de serioasă). Vă recomandăm să vizitați Muzeul uleiului de măsline din Sousse și apoi să simțiți cu propriii receptori diferența dintre Chemlali și Chetoui4. De exemplu, la Ferma lui Ben Ismail din Tukabera, unde a fost deschisă una dintre primele săli de degustare.
Mergeți la cumpărături la piața locală
Care ar trebui să fie elementul numărul unu pe lista de activități de dimineață a unui gurmand în Tunisia? Anume – un souk colorat, adică o piață! Cu legume proaspete, produse de casă, curmale, brânzeturi artizanale, condimente, strigătele vânzătorilor și lumina felinarelor. Aceasta este cea mai atmosferică modalitate de a simți viața de zi cu zi a tunisienilor. Și, bineînțeles, trebuie neapărat să cumpărați niște dulciuri locale.
Salvează lista celor mai faimoase piețe adică souk-uri din Tunisia:
- Piața Centrală din Tunisia – cea mai veche piață din capitală, situată lângă Medina. Vino aici pentru fructe de mare proaspete, carne, legume, condimente, măsline, fructe, curmale uscate și harissa parfumată. Și înainte de a intra în acest portal al diversității alimentare, acordați atenție frumoaselor picturi murale de pe Arcul de deasupra intrării!
- Souk El Attarine, Tunisia – cunoscut îndeosebi pentru condimentele, ierburile aromatice, ierburile uscate, amestecurile de ceai, harissa și uleiurile aromatice folosite pentru prepararea bucatelor tradiționale.
- Souk Bab el Fella, Tunis – o piață autentică lângă orașul vechi, unde tunisienii înșiși cumpără mâncare: o selecție largă de ierburi, năut, condimente, măsline, brânză haloumi și unt tradițional.
- Piața centrală din Sfax – este una dintre cele mai aglomerate piețe de pește din țară. Încercați aici cuscusul negru cu fructe de mare, care este considerat cartea de vizită gastronomică a Sfax-ului.
- Piața Monastir – are o selecție bună de legume, fructe, condimente și măsline delicioase, dar este cunoscută pe larg pentru harissa făcută de casă de către vânzătorii locali.
Savurați o cafeluță cu delicatese locale
Am făcut economie aflându-ne la piață, deci acum putem merge la o cafenea maură pentru cafeaua de dimineață. Așa se numesc în Tunisia localurile unde oamenii merg să savureze un ceai sau o cafea. Acestea sunt ușor de recunoscut după faianța colorată, interiorul din lemn și aroma de ceai de mentă, narghilea și cafea.
Cafeaua tunisiană tradițională este destul de puternică, preparată cu cardamom sau apă de flori de portocal. Se combină perfect cu nucile de pin, curmalele și, bineînțeles, produsele de patiserie.
- Kaak warka – fursecuri de marțipan cu apă de trandafiri
- Bomboloni – gogoși pufoși, asemănători gogoșilor americani
- Makrout – fursecuri cu pastă de curmale
- Baklava — foietaj delicat cu nuci, înmuiat generos în sirop
- Zlabiya – gogoși prăjiți în sirop de miere
Cu un astfel de plan, călătoria în Tunisia, cu siguranță nu ne lase șanse de a ține o dietă. Și asta e minunat! Ce spuneți, rezervăm?
Join UP! oferă zboruri de la Chișinău la Enfida în zilele de miercuri și vineri.
Selecția tradițională a hotelurilor recomandate, de asemenea este gata:
Iar aici veți găsi și mai multe oportunități de a descoperi deliciile Tunisiei. Și nu doar…
În Tunisia, fiecare fel de mâncare relatează o poveste: despre soarele sub care se coc cele mai delicioase măsline, despre generații de femei care prepară manual grișul pentru cuscus, despre pescarii care aduc dorado proaspăt în piețele din Medina dimineața.






Adună-ți propria colecție de povești delicioase cu Join UP!
1 din engl. “ca un localnic”
2 din engl. “merită să gustați/testați”
3 https://carthagemagazine.com/tunisian-olive-oil/
4 cele mai comune soiuri de măsline din care se fabrică uleiul