Agenți

5 motive pentru a petrece luna mai în Cipru. O lună de plăceri hedoniste: printre flori, pisici și vin

Încă nu există parfumuri care să absoarbă toate aromele unei zile de mai pe Cipru, așa că merită să vă bucurați de ele în direct. Vremea, prețurile și programele de zbor susțin în unanimitate ideea.

Și locațiile estetice, și o mare limpede așteaptă deja la fața locului. La urma urmei, Cipru ocupă primul loc în clasamentul țărilor europene pentru curățenia locurilor de scăldat!1 Să vedem ce altceva au pregătit stațiunile pentru călători în această primăvară.

TURURI ALE INSULEI ÎNFLORITE

La începutul lunii mai, temperatura din Cipru este ajustată perfect, ca într-o cercetare științifică. Soarele încălzește aerul până la + 25°C – + 30°C, iar marea până la +20°C. Vreau doar să merg într-o expediție: la plajă, la o tavernă sau într-un oraș din apropiere pentru un festival. A alerga după briza jucăușă, care scutură ramurile grele de la înflorirea abundentă, se joacă în „iubește – nu iubește”. Și petalele violetelor și orhideelor se învârt în jur. Florile de iasomie, bouganville și hibiscus dansează. Sar periile alb-galbene de măsline și roșii aprinse de callistemoni…

Orice plimbare în acest moment este plină de culori suplimentare — să nu mai vorbim de excursii! Poate utilizați un program gata făcut sau faceți singur un traseu.

Cum să simți atmosfera Ciprului în vacanță

  • Simțiți-vă ca Daniel Jackson, care a trecut din nou prin Poarta Stelară și explorează noua-veche lume din Paphos. Parcul arheologic cu mozaicuri romane, o necropolă subterană sau un castel Paphos — vara ar trebui să alegi un lucru, dar acum vremea promovează curiozitatea!
  • Explorați siturile antice din Ayia Napa cu tenacitatea Larei Croft: Mănăstirea venețiană din secolul al XVI-lea, înconjurată de taverne și baruri, mormintele rupestre din Makronissos, parcul forestier Kavo Greco.
  • Căutați aventuri în locuri misterioase precum Indiana Jones: pe podul îndrăgostiților, în peșterile mării, în Biserica Aggi Anargiri de pe marginea unei stânci stâncoase.
  • Organizați o aventură pe mare demnă de Sinbad Marinarul – pe un catamaran sau iaht cu pânze.
  • Scufundați-vă în aventuri, petreceri și întâlniri, precum Malcolm Reynolds din „Fireflies”. Manevrați cu măiestrie prin magazine, restaurante, discoteci, plajă și activități acvatice.

CALENDARUL COMPLET AL EVENIMENTELOR

Pacea minții se naște în Cipru inevitabil și fabulos. Ca Tezeu care își găsește drumul din labirint; ca Afrodita care iese din spuma mării. Primăvara, acest sentiment surprinde cel mai mult, deoarece încă nu sunt călduri, agitație zgomotoasă a copiilor pe plaje, mulțimi în locații turistice. Dar sunt atât de multe evenimente interesante încât ochii fug!

Ce puteți vizita în mai 2024

11–12 та 18–19 mai Festivalul Trandafirilor în satul Agros, Limassol

Planul: să te plimbi prin expoziția de flori la spectacolele muzicienilor, să cumperi ulei de trandafir sau parfum, să guști dulciuri făcute din trandafiri, să admiri priveliștea din Munții Troodos.

12 mai Festivalul Karaolos (melc) în orașul Tersefanu, Larnaca

Planul: să gustați specialitățile cu zivania și coniac. Desigur, cu muzică, selfie-uri și cumpărarea de suveniruri.

19 mai Festivalul Florilor (Anthesteria)

Plan: să vezi sărbătoarea în Larnaca, Germasogeia sau Paphos. Pentru a filma o paradă de flori care va avea loc de-a lungul străzilor principale. Și apoi aproape decideți să deveniți florar.

23–26 mai Spectacol cu barca în Limassol

Planul este de a „încerca” cel puțin mental o barcă cu motor, superyacht, jet ski. Să încurajați participanții la competițiile de sporturi nautice.

24–25 mai Festivalul căpșunilor în satul Derinea, Famagusta

Plan: să vizitați un loc în care sunt cultivate 60% din căpșunile cipriote. Încercați totul: fructe de pădure, suc, lichioruri, gemuri, înghețată, marmeladă, deserturi.

25 mai Festivalul Renașterii Dora în satul cu același nume, Limassol

Planul: să vizitați trecutul Ciprului. Ascultați muzică tradițională, bucurați-vă de mâncare pregătită după rețete autentice, ascultați poveștile locuitorilor de aici.

25–26 mai Festival Vegan în satul Psematismenos, Larnaca

Planul: să probați feluri de mâncare din fructe și legume, înmuiate generos la soare și nu afectate de frigidere și călătorii aeriene. Să urmăriți spectacole culinare și să vă dansați caloriile la spectacole DJ și muzică live – toate acestea la umbra măslinilor antici.

24 mai — 1 iunie Festivalul Internațional de muzică de cameră „Pharos” din satul Kuklia, Paphos

Planul: să vizitați fosta moșie a regilor și să ascultați concerte demne de capete încoronate.

În plus, Join UP!™ este o mare alegere de hoteluri și apartamente cu confirmare instantanee, iar costul uneori sugerează că puteți să vă rețineți. Organizați-vă o vacanță lungă sau un workation.* Și fiecare zi de călătorie să aducă experiențe noi!

MASA PREFERATĂ ÎN RESTAURANT ȘI O CAMERĂ CU VEDERE LA MARE

La început, ritmul măsurat al vieții ciprioților se pare straniu. Ca și cum, după o cursă în pragul puterii, treci la un pas. Fiecare zi de odihnă învață finețea, sațietatea, mângâie lumina soarelui și liniștește. Până când nu vă veți simți perfect, ca o pisică. Prietenia lor cu oamenii de aici a început chiar înainte ca pisicile să fie domesticite în Egipt. Pisicile de toate culorile și dimensiunile defilează de-a lungul străzilor decorate cu flori, vizitează terasele de vară și uneori sunt de acord să facă o fotografie împreună.

Deoarece sunt mai puțini turiști primăvara decât vara, puteți capta complet atenția chelnerului sau chiar a proprietarului sau a bucătarului. Obțineți cea mai bună masă chiar și într-un restaurant foarte apreciat. Sau recompensați-vă cu o cameră de vis cu vedere la mare.

Dacă locurile dvs. preferate din afara hotelului nu au fost încă găsite, ar trebui să întrebați vinificatorii. Ei cunosc localuri autentice, pentru că furnizează vin acolo. Și ce altceva!

Ce fel de vin să probați în Cipru

  • Commandaria – unul dintre cele mai vechi și renumite vinuri din Europa. A fost servit lui Richard Inima de Leu la o nuntă din Limassol în 1191. Acest vin dulce de desert este fabricat din soiuri locale de Xynisteri albi și struguri roșii Mavro. Are un gust cam ca vinul de portvein. Vara mi-ar plăcea mai puțin, dar pentru o seară de mai este minunat!
  • Vinuri albe seci din Xinisteri.
  • Maratheftiko – struguri roșii autohtoni, din care se fac atât vinuri roz deschis, cât și vinuri roșii bogate.
  • Promara – un vin alb rar din soiul local cu același nume, care a fost considerat pierdut și restaurat abia la sfârșitul secolului XX.

MÂNCĂRURI GOURMET ȘI FOODIE

Bucătăria cipriotă este legendară: porțiunile de aici sunt fie mari, fie foarte mari. Iar varietatea și prospețimea aromelor vă inspiră să vă alăturați culturii foodie.* Adică să căutați noi senzații gustative în fiecare masă.

Este imposibil să rezistați la gustarea tradițională – meze. Acesta este ceva de genul unui set de degustare, care poate include 30-40 de feluri de mâncare complete: salate, brânzeturi, salamuri, legume înăbușite, pește, garnituri, carne prăjită, deserturi și alte feluri de mâncare. Și în timp ce bucătarii vrăjesc, pe masă vor fi servite măsline, crutoane cu sosuri, iaurt picant și alte gustări ușoare. Se va părea că sărbătoarea continuă la nesfârșit… Iar costul final vă va surprinde plăcut. Miracole, asta-i tot!

  • Costul unui fel de mâncare în restaurant, în funcție de local și oraș, este de 2,5 de euro
  • Costul meze este de 20-35 euro;
  • Cafea la pachet – de la 2.5 euro;
  • Vinul local-un pahar de la 5 euro, un decantor de litru-de la 15 euro;
  • Sheftali (cârnați aromatici din carne tocată cu ierburi picante) – 20-25 euro;
  • Kleftiko (carne coaptă cu cartofi, vin alb, oregano și miere) – 20-25 euro, se servește ca un fel de mâncare complet cu garnituri;
  • Pește local proaspăt prins (lavrak sau dorado) – 20-25 euro, servit cu o garnitură;
  • Un pachet mic de brânză haloumi – 6-7 euro;
  • Masline-de la 1,5 euro;
  • Sirop Kerob (arbore de roșcove) de la 4 euro;
  • O pungă de lukuma – de la 2 euro.

IMERSIUNE ÎN CULTURĂ

O experiență unică este câștigată de cei care intră adânc în interior și învață modul de viață al localnicilor. Și în primăvară este mult mai ușor să faceți acest lucru: o briză ușoară îndepărtează oboseala, iar drumurile nu sunt încă aprinse de căldură.

Lefkara – una dintre cele mai vechi așezări din Cipru. Aici creează argintărie incredibilă și țes dantelă uimitoare, cunoscută sub numele de lefkaritika.

Într-un sat mic Omodos locuiesc vinificatori. Aici puteți gusta vinuri (commandaria, afames, muscat cipriot și altele), zivania sau proba dulciuri: paluse — jeleu de struguri, shushuko (sujuko) — versiunea cipriotă a churchkhela.

Și în Scarina puteți face cunoștință cu animalele sacre din Cipru. Aceștia sunt măgarii – blânzi, dar încăpățânați; rezistenți și surprinzător de inteligenți: nu se vor clinti dacă călărețul este prea puternic. La ferma locală, pot fi hrăniți cu fructe de roșcove și pot fi călăriți la o promenadă prin plantații de struguri și câmpuri de citrice.

Graba și agitația contrazic atmosfera acestui loc. Și puteți călători în Cipru cu Join UP!™ foarte curând – zborurile încep la sfârșitul lunii aprilie!

Cipru cu Join UP!™

Umpleți luna mai cu experiențe noi – în turneu cu Join UP!™


1 Conform unui studiu din 2020 al Agenției Europene de Mediu (AEM)
* Zivania este o băutură alcoolică națională cipriotă cu o tărie de 45-49%, oarecum similară cu grappa italiană sau chacha georgiană
** Workation – din engleză – concediu de lucru sau concediu de lucru. O călătorie în timpul căreia o persoană continuă să lucreze, dar are ocazia să viziteze locuri noi, să se inspire din natură, cultură și experiență locală
*** Foodie – din engleză food, ”mâncare” este o persoană care manifestă un interes deosebit în procesul de alimentație. Dacă un gourmet este un cunoscător al mâncărurilor și băuturilor fine, atunci un foodie este cineva care știe să se bucure de rețete simple, mâncăruri ieftine și produse obișnuite. Principala valoare pentru el este experimentele gustative și senzațiile noi
**** Lefkaritika este o dantelă tradițională locală realizată manual, care datează cel puțin din secolul al 14-lea. Este inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial. Caracteristicile notabile sunt semi-cusături, cusături din satin, margini cu ac, culoare albă, maro și ecru și modele geometrice complexe