Agenți

Muntenegru – ghid gastronomic de la Join UP!

Tendința de a explora o țară prin bucătăria ei câștigă rapid popularitate.

Potrivit World Food Travel Association 93% dintre călători au ales o experiență culinară autentică cel puțin o dată în ultimii 2 ani în timp ce călătoresc. În medie, mai mult de o treime din cheltuielile turiștilor se duc pe mâncare. Și conform Organizației Mondiale a Turismului 9 din 10 persoane consideră bucătăria locală unul dintre elementele principale ale brandului de destinație. .

Chiar și muntenegrenii înșiși spun că este imposibil să le cunoști bucătăria și cultura până nu stai ca un localnic la o masă într-o tavernă autentică sau, și mai bine, la o fermă gastronomică de la țară pentru un prânz bogat tradițional muntenegrean. Timp de 10 ani de muncă cu această destinație, echipa Join UP!™ la 100% s-a convins de acest lucru. Desigur, puteți alege un hotel de clasă cu all-inclusive bun și gustos din portofoliul nostru. Dar vă propunem să primiți mai mult de la odihnă, să vă simțim ca un localnic în Muntenegru, după ce am studiat paleta variată a gusturilor tradiționale ale acestei țări. Pentru a face acest lucru și mai bine, împreună cu partenerii noștri – compania R-Tours, am pregătit un ghid gastronomic al destinației cu locuri cheie, bucate, recomandări și prețuri.

BUCĂTĂRIA MUNTENEGREANĂ

În ciuda faptului că suprafața Muntenegrului este mică, bucătăria sa este foarte diversă și variată în regiunile de coastă, centrale și muntoase. La munte se mănâncă mai multe preparate din carne de miel și vită, precum și multe brânzeturi din lapte de capră și de oaie. În apropiere de mare, în mod natural, bucatele de bază se formează din mai mult pește, orez și legume.

Mâncăruri tradiționale care se merită a fi probate în Muntenegru

Carne și pește:

  • Ciorba de pește sau carne – o supă densă tradițională.
  • Miel de sub sach – carne înăbușită timp de 3 până la 6 ore într-un vas de fontă, pe capacul căruia (sach) se pun cărbuni încinși.
  • Miel în lapte.
  • Friptura de Negush .
  • Prșut – șuncă de porc afumată sau uscată.
  • Buzara – fructe de mare înăbușite.
  • Chevapi – cârnați din carne tocată la grătar.
  • Ushtiptsy – cotlet de carne tocată.
  • Pleskavitsa – un cotlet mare de carne tocată cu ceapă.

În Muntenegru, magazinele de pește sunt numite rybarnitsa, iar magazinele de carne sunt numite mesara. În ele nu numai că puteți cumpăra cele mai proaspete produse, ci și să le cereți să fie făcute la grătar imediat.

Cafenele și restaurantele

Cele mai bune locuri pentru a face cunoștință cu bucătăria muntenegreană sunt restaurantele naționale – konoba. Aici sunt preparate rețete tradiționale de familie folosind ingredientele locale. Iar porțiile sunt pur și simplu uriașe.

Cine, dacă nu localnicii, poate recomanda cele mai bune localuri din orașele lor? V-am pregătit cele mai bune recomandări gastronomice de la partenerii noștri muntenegreni:

Budva Rafailovici Sfântul Ștefan Kotor Herceg Novi
  • «Adrovic»
  • «Shummet»

Costul estimat al alimentelor și meselor în localuri*

  • Meniu de prânz de baza (inclusiv o băutura) în cartierul de afaceri – 240-300 MDL.
  • Mese complexe într – un restaurant fast-food (Big Mac sau variantă similară) – 80-120 MDL
  • 500 g brânză locală – 100-120 MDL
  • 0,5 l de bere locală într-un supermarket – 16-26 lei
  • 1 sticlă de vin roșu de masa de buna calitate – 200-400 MDL
  • 2 litri de Coca-Cola – 30-36 MDL
  • Pâine – 16-20 MDL
  • Cappuccino – 37 MDL
  • Espresso – 30-40 MDL
  • Apa (sticlă 0,33 l) – 30-40 MDL.

ВИНА ЧЕРНОГОРИИ

Prima asociere care apare cu vinurile muntenegrene este Vranac de culoare rubiniu-strălucitor. Acesta este un vin roșu sec, obținut din soiul de struguri cu același nume. Vranac este cel mai popular și absolut autohton soi de struguri, din care se fac până la 70% din vinurile roșii muntenegrene.

Dintre vinurile albe, cel mai popular este Krstac, care este produs doar în Muntenegru dintr-un soi de struguri autohton.

Există 2 regiuni viticole în țară: de coastă, care se întinde de-a lungul Mării Adriatice, și regiunea Lacului Skadar.

Corporația Plantaže este considerată principalul producător de vinuri locale. Deține cele mai mari podgorii din Europa, iar vinurile Cramei Plantaže au câștigat peste 800 de premii la concursuri și târguri de vin din întreaga lume*.

Pentru turiștii care vor să facă cunoștință cu tradițiile enologie din Muntenegru există 2 rute oficiale ale vinului în zona Lacului Skadar:

  • Crmica. Se crede că în această zonă a început să crească Vranac.
  • Vechiul Dukla. Numit după vechea așezare romană, ale cărei ruine pot fi încă văzute la marginea orașului Podgorica.

Crame de TOP pentru degustare de vinuri muntenegrene

  • Garnet
  • Cermeniza
  • Mašanović
  • Kopitović
  • Lipovac
  • Plantaže
  • Monte Grande
  • Markovic Estate
  • Milovic
  • Dabovic
  • Savina

Fapt interesant: Una dintre pivnițele și sălile de degustare din Plantaže este situată pe teritoriul fostului aerodrom militar într-un tunel de 356 m lungime la o adâncime de 30 m! Aceasta va fi probabil cea mai neobișnuită degustare de vin din viața ta!

Desigur, este mai bine să încerci o dată decât să auzi de 100 de ori, așa că R-Tours a pregătit deja un tur al vinului pentru oaspeți, iar Join UP! Moldova s-a ocupat de orice altceva pentru a face vara aceasta în Muntenegru One Love:

Program de zbor confortabil pe aripile Air Montenegro:

  • Zburăm din Chișinău către:
    în Tivat în zilele de marți și vineri.
    la Podgorica duminica.
  • Portofoliu mare. Oferim multe hoteluri, vile și apartamente în diferite stațiuni din Muntenegru:
    Recomandare de la Join UP!
  • Deservire cu dragoste. Pe toate rivierele muntenegrene, partenerii noștri – R-Tours oferă un program de excursii variat și sprijinul unei echipe de ghizi și reprezentanți cu mulți ani de experiență.

Simțiți gustul Muntenegrului cu Join UP!


*La cursul de la momentul publicării – 19,56 lei moldovenești pentru 1 euro.
**Conform statisticilor https://www.winetourism.com/