Agenți

Lista de activități de iarnă în Tenerife: sărbătorim viața cu Join UP!

Ce este viața fără momentele pe care vrem să ni le amintim? Acestea ne umplu amintirile cu ore bogate și fericite împărtășite cu cei mai apropiați și mai dragi.

Și ce este viața fără călătorii? Ele umplu viața cu idei și sens, sunt o prelungire a acesteia – și noi credem cu adevărat în asta! Ce se întâmplă atunci când combinăm călătoriile și momentele de neuitat pe care le prețuim atât de mult? Un basm unic, o mare de emoții, un caleidoscop de evenimente – toate acestea sunt întruchipate în Tenerife, care, în fiecare iarnă, devine o țară în care visele de a fi oricine vrei devin realitate. Așadar, astăzi vom vorbi despre Crăciun, despre Carnaval, care, apropo, este al doilea ca mărime din lume și cedează doar carnavalului brazilian din Rio de Janeiro, și despre alte sărbători de pe insulă în această perioadă a anului.

PLANIFICĂ-ȚI CALENDARUL!

O mare de ghirlande și decorațiuni, case și vitrine decorate, cântece vesele și colecții tematice în magazine – acestea încep să creeze atmosfera sărbătorilor de iarnă pe Insulele Canare de la sfârșitul lunii noiembrie și continuă până la jumătatea lunii ianuarie. Și nu e de mirare – spaniolii adoră orice fieste și le fac foarte colorate. De aceea, am realizat pentru dumneavoastră o mini-listă cu date importante pentru fiecare lună de iarnă, astfel încât să nu ratați cele mai interesante lucruri și să aveți ocazia să vă simțiți like a local*.

Must know*

Dar mai întâi vă oferim un mic vocabular pentru a nu vă confunda cu termenii:

  • Nochebuena – Ajunul Crăciunului în țările vorbitoare de limbă spaniolă,
  • Murgas este un teatru muzical cu accent pe cântece și recitative. Deși nu există doar cântăreți, ci și dansatori, muzicieni, jongleri, oameni pe picioroange și purtători de steaguri,
  • Comparsa – cântăreți, muzicieni și dansatori care se întrec pe ritmuri rapide de samba,
  • Zarzuela este un teatru în care dialogurile alternează cu dansuri și cântece din operetă,
  • Rondalas sunt orchestre de stradă care cântă la chitară și vioară în costume de sărbătoare.

2023: decembrie

  • 16 – 23 decembrie – cu o săptămână înainte de Nochebuena, vă sfătuim să mergeți la cumpărături pentru o masă festivă, pentru cadouri și suveniruri, pentru haine călduroase și lucruri pentru casă. Pentru că sezonul de iarnă este perioada reducerilor și a promoțiilor pe Insulele Canare!
  • 24 decembrie – Nochebuena, sau Ajunul Crăciunului. În Ajunul Crăciunului, când întreaga familie se reunește pentru un ospăț tradițional. Principalele feluri de mâncare sunt peștele și carnea de porc sau curcanul la grătar pe cărbuni. Dar nu e neapărat să rămâneți acasă – zeci de tarabe se deschid pentru ca toată lumea să se bucure printre mulțimea veselă, iluminările, băuturile calde și mâncarea delicioasă.
  • 25 decembrie – Crăciunul. Este o perioadă în care puteți întâlni colindători care merg de la o casă la alta, binecuvântându-i pe proprietari. Iar în unele locuri puteți vedea mici adunări de coriști care cântă cântece tradiționale.

Tradiție interesantă. Dacă sărbătoriți Revelionul în Tenerife, încercați tradiția lor neobișnuită pentru noi – să mâncați câte o bobiță de strugure la fiecare bătaie a ceasului până la miezul nopții, adică până la douăsprezece. De preferat ar fi ca acestea să fie din diferite soiuri de struguri, dar aceasta nu este o problemă – este sezonul pe insulă!

2024: ianuarie

  • 6 ianuarie este Sărbătoarea celor Trei Regi sau a celor Trei Magi. În această zi sunt mulți copii pe străzi în așteptarea procesiunii solemne a celor Trei Regi. De ce? Potrivit tradiției, aceștia poartă pe cămilele sale cadouri și dulciuri, pe care le împart imediat copiilor fericiți.
  • Pe 15 ianuarie are loc deschiderea Carnavalului din Santa Cruz de Tenerife. Din această zi încep ritmurile frenetice ale celui mai mare și mai dezlănțuit carnaval din Europa, la care participă zeci de mii de oameni.
  • 18 – 26 ianuarie sunt zilele concursului pentru copii și adulți Murgas. O scenă mare reunește numeroși concurenți, printre care actori și muzicieni. Cu toții au un repertoriu local foarte diferit, dar autentic, și se îmbracă în clovni și arlechini.
  • 21 ianuarie – festivalul de coregrafie. Aici fiecare grup face ca ringul de dans să „ardă sub picioare”! Mișcări rafinate, tranziții fluide, costume – de la Harry Potter la un papagal brazilian – o încărcătură de energie și emoții pozitive este garantată!
  • 27 ianuarie – concurs de formații muzicale. Credeți-mă, au cu ce să vă surprindă. Dacă Murgas era mai mult cu accent local, acest concurs este diferit: de la costume și spectacole incredibile la dansuri ale diferitelor națiuni din lume.
  • 28 – 31 ianuarie, 7 februarie – alegerea reginei: copiilor, adulților și a întregului carnaval. Fiecare participant adult la aceste evenimente este îmbrăcat într-un costum cu pietre, broderii, pene, strasuri și are propria platformă uriașă care îi urmărește fiecare pas. Copiii au teme de desene animate și filme pentru adolescenți. Dar o descriere nu vă va fi suficientă – această frumusețe trebuie văzută cu proprii ochi!

2024: Februarie

  • 8 februarie – Festivalul La Zarzuela. În această zi la Teatrul Guimera pot fi urmărite spectacole de mare succes ale genului zarzuela. Nu este nevoie să cunoașteți spaniola – doar să priviți și să vă bucurați de cântece. Programul spectacolelor va fi disponibil mai aproape de date pe site-ul oficial.
  • Pe 9, 11, 13, 16 și 17 februarie are loc o procesiune de carnaval. În aceste zile, toate trupele cu platformele lor și muzicienii se adună în Plaza de la Repύblica Dominicana, Plaza del Principe, Avda. Francisco La Roche, Plaza Candelaria și P. Garcia Sanabria. Nu ratați acest eveniment grandios, a cărui amploare vă va tăia răsuflarea!
  • 10 februarie – Concursul formațiilor de dans Ritmo y Armonia. Aproape toate echipele din viitoarea procesiune de carnaval se adună în comparsa în fața primei platforme pentru a-și arăta talentele în ritm și armonie unitară.
  • 12 februarie este Lunea Carnavalului. În această zi se obișnuiește ca în toată Santa Cruz să se organizeze o varietate de show-programe cu dansuri înflăcărate, DJ invitați, muzică mișto și orchestre – fiesta este în plină desfășurare!
  • 15 februarie – Festivalul Rondalas. Formații muzicale locale vor concerta la Teatrul Guimera pentru a sărbători festivalul. Instrumentele lor includ chitare, bandure și lăute, care pot fi acompaniate de un cor sau de cântăreți solo.
  • Pe 18 februarie se încheie Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife. Anul acesta se va desfășura la C. de la Amistad XII de Enero, iar sărbătorile se vor încheia cu un mare show de artificii.

Tradiție interesantă. Cu câteva zile înainte de sfârșitul carnavalului, procesiunea parodiază un cortegiu funerar pentru a se încheia cu arderea unei figurine simbolice uriașe de carton reprezentând o sardină. Aceasta este tradiția spaniolă anuală a „Îngropării sardinei”, care, începând din 1851, reprezintă ceremonia de încheiere a sărbătorilor de carnaval și a altor evenimente. Se crede că acest „ritual” corespunde festivalului recoltei, favorizat în alte țări europene.

VREMEA PE INSULĂ

Temperaturile medii sunt de +22°C în timpul zilei și de +18°C pe timp de noapte. Și cu cât mergeți mai la sud, cu atât mai cald devine! Dar nu uitați să vă aduceți un cardigan sau o bluză ușoară cu pomi de Crăciun verzi pentru o atmosferă festivă și în cazul în care vă prinde o briză ușoară.

Must have*. Pe lângă buna dispoziție, să aveți cu dvs.:

  • Powerbank – vor fi multe fotografii!
  • Cash – este imposibil să treci pe lângă târgul de Revelion fără să guști ceva.
  • Mască, costum sau pălărie festivă – alăturați-vă tradițiilor de carnaval!
  • Încălțăminte confortabilă – pentru că Carnavalul durează săptămâni întregi, iar Tenerife are multe străzi ascunse și frumoase!

Pe aripile odihnei

Ce ziceți, să rezervăm un tur pe insula festivă Tenerife drept cadou de Crăciun?


* like a local – engl. Ca un localnic
* must tknow – engl. Trebuie de știut
* must have – engl. trebuie de avut
* DMC – Destination Management Company – compania gazdă