Agenți

"The Mummy", "Indiana Jones" sau "Transformers" - care dintre aceste filme au fost filmate în Egipt? Ghid pentru set-getters

Egiptul este una dintre primele țări pe care mulți dintre noi le vizităm virtual, prin intermediul filmelor și emisiunilor TV. Îți amintești când erai copil admirai de pe ecran lumea subacvatică a Mării Roșii, te fascina măreția piramidelor milenare, cutreierai deșerturile, urmărind viețile faraonilor și căutând comorile lor. A fost așa ceva?

Știm că a fost. Și acum, atenție, set-getters: vă oferim Rediscover Egypt* live, pe urmele personajelor din filme!

Haideți să aruncăm o privire în urmă la filmele noastre preferate care au fost filmate în Egipt. Pentru mulți, primul film care le vine în minte este filmul cult al lui Stephen Sommers, The Mummy (1999). Dar vreți un secret? Majoritatea scenelor nu au fost filmate în Egipt, ci în Maroc și Anglia. La fel și în cazul filmului Cleopatra (1963) al lui Joseph Mankiewicz, care a fost filmat în mare parte în Spania, Marea Britanie și Italia. Dar nu am încetat să iubim Egiptul din această cauză, nu-i așa? Mai ales că sunt multe alte filme celebre filmate în această țară, iar echipa Join UP! a pregătit deja un itinerar interesant al celor mai populare locații de filmare pentru set-getters.

ITINERARUL EGIPTEAN PENTRU CINEFILII

Luxor

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume și o locație de filmare egipteană super populară în aer liber. Temple milenare, Valea Regilor cu mormântul lui Tutankhamon, Coloșii lui Memnon, renumiți pentru sunetul lor special – toate acestea au devenit decor pentru mai mult de un film, iar lista noastră nu include doar povești din Egiptul Antic. Să ne amintim câteva dintre cele pe care, chiar dacă nu le-ați văzut, atunci cu siguranță ați auzit despre ele.

  • ”Regina Cleopatra” (2023, regizat de Tina Gharavi, Victoria Thomas) este un nou serial incredibil de frumos de la Netflix despre conducătoarea Egiptului, unde puteți vedea majoritatea atracțiilor iconice din Luxor.
  • „The Spy Who Loved Me” (1977, regizat de Lewis Gilbert) – Templul Karnak și Medinet Abu din Luxor sunt must-visit pentru fanii lui Bond, deoarece aici James Bond și Anna au urmărit criminalul poreclit Jaws.
  • „Moarte pe Nil” (1978, regizat de John Guillermin) – în complexul Karnak, Lynnette era să fie ucisă de un bloc imens de piatră care a căzut peste ea.

Iar modul perfect de a vedea și mai multe locații din film și de a Rediscover Egypt este cu o croazieră pe Nil din Hurghada cu Join UP!

Aswan

Pe terasa hotelului Sofitel Old Cataract din Aswan, întâlnim majoritatea personajelor din filmul lui John Gillermin „Moartea pe Nil” (1978), cu câteva zile înainte de a se îmbarca pe SS Karnak. Acum este un loc popular pentru a servi ceaiul de după-amiază sau cocktailuri în timp ce admiri apusul de soare.

Piramidele din Giza

Necropola din Giza este singura dintre cele șapte minuni antice care a supraviețuit până în timpurile moderne. Bineînțeles, se află deja pe lista de must visit** a aproape tuturor celor care călătoresc în Egipt. Dar atunci când știi că filmul tău preferat a fost filmat aici sau că idolul tău a stat aici în urmă cu câțiva ani și a admirat măreția acestor piramide milenare, emoțiile sunt și mai impresionante. Așadar, în ce filme ai fi putut vedea acest loc?

  • „Transformers 2: Răzbunarea celor căzuți” (2009, regizat de Benjamin Paul Seresin) – da, da, bătălia dintre Autoboți și Decepticoni a avut loc chiar în maiestuoasa necropolă din Giza. Este greu să-ți dai seama, nu-i așa?
  • „Fantastic Four 2: Invasion of the Silver Surfer” (2007, regia: Timothy Kevin Story). Fanii supereroilor Marvel își vor aminti cu siguranță această scenă în care Surferul de Argint a planat deasupra Sfinxului și a piramidelor.
  • „The Spy Who Loved Me” (1977). Genul de spectacole de muzică și lumini la care a mers James Bond poate fi încă văzut în turul nostru de seară din Giza.
  • „Lista ultimelor dorințe” (2007, regia Rob Reiner). Ce-ar fi să privești apusul de soare deasupra piramidelor și să reflectezi la bucuriile vieții, așa cum au făcut personajele lui Morgan Freeman și Jack Nicholson?
  • „Stargate (Poartă stelară)” (1994, regizat de Roland Emmerich). Să ne întoarcem cu un secol în urmă și să ne amintim de Giza în 1928, când lumea era cuprinsă de egiptomanie, iar profesorul Langford a găsit magica „Poartă stelară”. Iar urmașii săi le vor folosi pentru a se transporta pe o planetă unde vor întâlni ființe care se vor da drept zeii Egiptului antic.
  • „Godzilla și Kong: Noul imperiu” (2024, regia Adam Wingard) – noul film Godzilla va fi lansat abia în luna aprilie a acestui an. Așa că nu vom face prea multe spoilere, dar capitala Egiptului și piramidele sunt și ele acolo.

Cairo

Dacă vedeți acest oraș în film, nu de fiecare dată este chiar el. Un alt secret – exact asta s-a întâmplat cu Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark. De ce?

Masr, așa cum îl numesc egiptenii, este o metropolă cu o istorie de mii de ani, unde locuiește o treime din populația țării, în care se întrepătrund religiile, culturile și stilurile de viață. Acest lucru îl face unul dintre cele mai interesante, dar și foarte dificil loc de filmat. Și totuși, există scene din adevăratul Cairo în mai mult de un film cult. Așadar, ce trasee ale eroilor vom urma aici?

  • „Cairo Time” (2009) este o odă adusă iubirii și frumosului Egipt, în regia regizoarei arabo-canadiene Ruby Nadda. Protagonista Juliet se cazează la luxosul hotel Shepheard din Cairo și cunoaște orașul și împrejurimile sale, însoțită de un rezident local, Tarek. Metropola cu populație de mai multe milioane de persoane este filmată aici în toată splendoarea ei: noaptea, ziua, terasa hotelului și vasul de croazieră. Cuplul se plimbă prin piața autentică Khan El-Khalili, urmărește apusul la piramidele din Giza, se plimbă pe Nil și discută mult despre viața și tradițiile din Egipt. De asemenea, trebuie neapărat să vă amintiți scena în care Juliette vorbește cu prietenul ei pe un fundal de figuri bizare făcute din nisip alb. Această secvență a fost filmată în Deșertul Alb Bahariya, lângă Cairo. Iar acum poate fi vizitat chiar și ca parte a unui tur de safari.
  • „Spionul care m-a iubit” (1977). Bineînțeles, James Bond nu putea să nu viziteze Cairo. Dar mai întâi își vizitează un vechi coleg de facultate care locuiește într-o așezare beduină din deșertul Saqqara, la 30 de kilometri de oraș. Nu veți găsi această așezare acolo acum, dar puteți vedea cea mai veche necropolă din Memphis. În continuare, în căutarea lui Fekkesh, James Bond merge în cartierul Valea Roșie din capitală (Darb al-Ahmar). Scenele care au loc în conacul lui Fekkesh au fost filmate pe acoperișul Muzeului de Artă Gaer-Anderson, în apropiere de Moscheea Ahmad ibn-Tulun.

Așadar, aveți chef de o călătorie cinematografică? Noi avem totul pregătit pentru a o face cât mai colorată.

EGIPT CU JOIN UP!

  • Program de zbor confortabil pe aripile SkyUp sub indicativul Fly One din Chișinău. Zburăm spre:
    Hurghada – marți și vineri;
    Sharm El Sheikh – în toate zilele săptămânii, cu excepția zilei de luni.
  • Confort și servicii de calitate în hoteluri. Avem o selecție uriașă de hoteluri în colecția noastră și un număr impresionant de hoteluri exclusive – 15 în Hurghada și 25 în Sharm el Sheikh.
  • Recomandare din partea Join UP!
  • Parteneri de încredere – Sun International. Compania face parte din grupul de stele Savoy și are grijă de turiștii noștri 24/7 deja de 8 ani.
  • O echipă de ghizi profesioniști vorbitori de limbă rusă, care sunt instruiți în mod regulat la universitatea noastră corporativă GROW UP.
  • Conceptul Rediscover pentru a descoperi Egiptul din nou de fiecare dată, mai interesant și cu beneficii maxime.
  • Un program bogat de vizitare a obiectivelor turistice care face posibilă vizitarea atâtor locuri din filmele preferate.
  • Oferte speciale în stațiuni, disponibile doar pentru călătorii Join UP!
  • Plimbări gratuite cu batiscaful și safari pe motocicletă pentru copiii sub 12 ani, cu programul Kids Go Free.

Transferă-te în atmosfera filmelor tale preferate și creează-ți poveștile perfecte de călătorie în filme cu Join UP!


* aici și în continuare din engl. „redescoperă Egiptul”
** de la „trebuie să vizitați”